CUTREMUR: De ce NU a FUNCTIONAT Sistemul RO-ALERT

Cutremur in Romania de 5.8 grade pe scara Richter, evenimentul produs la ora 03:38 in zona seismica Vrancea, iata de ce RO-ALERT nu te-a avertizat inainte si dupa.

cutremur 5.8 romania ro alert

Un cutremur de intensitate 5.8 pe scara Richter a avut loc in Romania, in ziua de 28 octombrie 2018 la ora 03:38:11 (ora veche), acesta avand loc in judetul Buzau, cu localizare la lat 45.6049; lon 26.3986, la o adancime 151km. Sunt sigur ca foarte multi dintre voi v-ati trezit foarte dezorientati din somn noaptea trecuta din cauza acestui cutremur, iar unii dintre voi va intrebati si de ce sistemul RO-ALERT nu a trimis vreo avertizare in cursul noptii trecute.

RO-ALERT nu a fost gandit pentru a trimite avertizari in caz de cutremur, sistemul celor de la IGSU fiind creat pentru a alerta lumea inaintea producerii unor evenimente care pot fi prevazute, sau in urma altora catastrofale. In cazul de fata, un cutremur ar intra in categoria celor din urma, pentru ca el nu poate fi prevazut, iar sistemul RO-ALERT nu va trimite vreo avertizare decat daca exista pagube foarte mari, pierderi de vieti omenesti, si exista riscul ca replici puternice sa aiba loc.

CUTREMUR: De ce NU a FUNCTIONAT Sistemul RO-ALERT

Cutremurul de noaptea trecuta a afectat o buna parte din Romania, si a fost resimtit, ca orice alt cutremur, in principal in partea de est, de la nord la sud, cu precadere in zona din imediata apropiere a Buzaului, inclusiv, Bucuresti, Ploiesti, Ramnicu Valcea, etc. Ca orice alt cutremur cu o magnitudine atat de mare, si acesta a avut o replica, de 3.2 pe scara Richter, aceasta avand loc doua ore mai tarziu, conform celor de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

“În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).”

Un cutremur, indiferent de intensitatea sa, nu poate fi prevazut nici de catre cei de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), nici de catre alte persoane, asa ca trebuie sa fiti mereu in alerta. Din pacate nici RO-ALERT si nici alte sisteme nu va pot spune in timp util cand se va produce vreun cutremur, deci trebuie sa aveti voi grija, si sa incercati sa reactionati cat mai lucid posibil, chiar daca sunteti surprinsi in somn.