Politia Romana: Apple Watch este INTERZIS la Volan de Maine

Politia Romana a reusit sa interzica nu doar telefoanele, ci si Apple Watch la volan, astfel ca vei fi amendat daca vei conduce cu un smartwatch la mana.

Politia Romana Apple Watch INTERZIS Volan Maine

Politia Romana a publicat astazi clipul video de mai jos care are menirea de a le readuce aminte soferilor despre modificarile legislative care vor intra in vigoare incepand de maine in Romania. Mai exact, probabil stiti deja ca incepand de maine este interzisa conducerea unui autovehicul, motocicleta, moped, scooter, bicicleta, pe un drum public avand in mana un dispozitiv care este capabil sa faca apeluri telefonice si sa inregistreze video.

Politia Romana a reusit sa convinga parlamentarii sa adopte o serie de modificari legislative extrem de dure pentru conducatorii auto, biciclisti, etc, iar conform lor, Apple Watch este deasemenea interzis la volan. Da, ati citit bine, Apple Watch, sau orice fel de alt smartwatch, sunt interzise pentru purtare de catre soferi in momentul in care conduc un autovehicul, iar asta deoarece Politia Romana sustine ca ele ne pot distrage atentia.

Politia Romana: Apple Watch este INTERZIS la Volan de Maine

Politia Romana a reusit practic sa interzica tinerea in mana, sau pe mana a aproape oricarui tip de dispozitiv electronic care poate afisa orice fel de informatii, ceea ce va fi foarte greu de impus. Desigur ca de maine oamenii nu vor inceta dintr-odata sa isi foloseasca dispozitivele mobile, sau sa tina smartwatch-urile la mana, dar la un moment dat Politia Romana va incepe sa dea si amenzi pentru asemenea contraventii.

Poliția Română

Tic-tac…încă puțin…Dar stai…nici utilizarea ceasului digital nu este permisă în timpul condusului.De ce? Pentru că acest dispozitiv are funcție de redare foto-audio și îți distrage atenția de la drum!Modificările sunt făcute pentru siguranța ta și a celor din jurul tău! #PolițiaRomână

Publicată de Politia Romana pe Vineri, 11 octombrie 2019

Politia Romana sugereaza deci ca atunci cand un un sofer se urca la volan si conduce pe teritoriul Romaniei ar trebui sa isi dea pana si smartwatch-ul jos de la mana, altfel risca o amenda mult mai mare decat pana acum. Politia Romana spune ca si folosirea unui telefon aflat intr-un suport de parbriz reprezinta contraventie si va fi pedepsita cu amenda, deci vorbim despe noi masuri extrem de restrictive care sunt impuse in Romania de autoritati.

Politia Romana reaminteste faptul ca incepand de maine, 12 octombrie, intra in vigoare toate aceste prevederi noi, si trebuie sa aveti grija, pentru ca pamenzile sunt mult mai mari, iar fara carnet poti ramane mult mai usor.

46 COMENTARII

  1. Nu stie. Acolo nu vad problema
    Si da atunci si masinile cu head up display ar trebui introduse
    Este ciudata situatia
    Eu zic ca daca nu se vede,nu este contraventie
    Si este ciudat, tinand cont cat de mari au ajuns display’urile digitale…nu numai ca sunt mari, dar sunt si multe acum…Srb are display digital de vreo 12″ si in spatele volanului si pe consola centrala…alea nu mai sunt o amenintare?

  2. Da,corect contraventie. Da, daca vor filma si conform filmarii se aplica amenda, atunci nu este o mare problema
    Ca altfel, daca se dau amenzi si pe ce nu se vede…inseamna ca si bunicii ce conduc si au bypass , sunt amendati .hhaha

  3. Masina este proprietate privata , daca deti carte si talon pe numele tau, deci cu filmatul din exterior in interiorul masinii sa si puna bodycamul pe hold cand e langa geamul masinii si se prezinta frumos.
    2.Eu intr un amarat de VW TOURAN am sistem original din fabrica cu suport pentru telefon, deci pot sa ma astept de la Garcea sa mi faca amenda???

  4. În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

    Deci folosirea cu mainile, daca il butonez sau “touch-uiesc”. Nu cred ca iti pot da amenda ca-l ai la mana. Asa despre orice ceas care afiseaza ora pe digiti (adica mai putin cele cu limbi) se poate spune ca afiseaza text.

  5. Citiți modificările legislative, nu articolele proaste cum e acesta..e vorba de utilizare (ca nu tii tel in mana sa te uiți cat e de frumos), iar tel in suport pe post de GPS ai voie sa il folosești (chiar explicația Poliției, in alte articole de presa. In plus, asta e antireclama, trebuia sa spună Smartwatch, nu un brand anume…in fine, articol de proasta calitate

  6. Si cei care folosesc apple carplay sau android auto? Si acolo apar mesaje etc… sa scoti ceasul de fiecare data cand te urci la volan…. pffff.

  7. Taticule, tii telefonul in mana = amenda, a explicat politia foarte clar si la Pro TV.
    Ai telefonul in suport auto si il folosesti in mers = amenda.
    Poti folosi telefonul daca masina stationeaza la semafor. Cand pleci, il lasi din mana, sau iei amenda.
    Ai Apple Watch, orice alt smartwatch, la mana, iti arata notificari, te uiti la ele, il mai atingi = amenda.
    NU vorbi prostii de dragul de a le spune si indu lumea in eroare aiurea.

  8. E aiurea, înseamnă că nici ceasurile normale nu le mai putem purta, sub același pretext. Sau folosirea telefonului pe post de navigație pe parbriz.

  9. Ar trebui să se gândească că și acele proiecții pe parbriz ale vitezei, care sunt din fabricație la unele modele de mașini pot avea același efect atunci!

  10. Explicatiile astea sunt ca alea pe care le dau “suveranii”. Pe domeniul public poti fi filmat de oricine, oricum, nu trebuie sa fie politist ca sa o faca. in cazul asta vorbim despre filmarea in flagrant a comiterii unei contraventii la codul rutier.
    La fel, daca te opreste, poate filma interactiunea cu tine, fie ca iti place, sau nu, iar ala e mijloc probator, din care beneficiaza el, sau beneficiezi tu.
    Si ca sa nu aud de la tine alte prostii : https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro/photos/a.561513930626512/2359467727497781/?type=3&theater
    Si inca un exemplu, ca sa fie mai clar : https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro/videos/397683980937574/
    Citeste ce spune acolo politia despre tinut telefonul in mana.

  11. Nu stie. Acolo nu vad problema
    Si da atunci si masinile cu head up display ar trebui introduse
    Este ciudata situatia
    Eu zic ca daca nu se vede,nu este contraventie
    Si este ciudat, tinand cont cat de mari au ajuns display’urile digitale…nu numai ca sunt mari, dar sunt si multe acum…Srb are display digital de vreo 12″ si in spatele volanului si pe consola centrala…alea nu mai sunt o amenintare?

  12. Mai e următoarea chestie interiorul mașinii e spațiu privat nu știu dacă e ok să filmezi ce se întâmplă in interiorul mașinii, venind din spre afară.

  13. Scrii prostii fără să fi citit modificările OUG 195/2002 si culmea – tocmai tu recomanzi altora să citească proiectul de lege.

    Tocmai, ca se prevede interzicerea oricărei folosiri de echipamente mobile, inclusiv ținerea în mână a acestora.

    Art. I. –
    Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

    1. La articolul 36, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

    “(3) În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

    2. La articolul 100 alineatul (3), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

    “h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.”

    Sursa:
    https://lege5.ro/Gratuit/gm2dcnbugaya/ordonanta-nr-11-2019-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-195-2002-privind-circulatia-pe-drumurile-publice

  14. Dacă după ce ai citit proiectul de lege nu ți-a reieșit acest aspect, înseamnă că deși ai fost capabil să citești textul, nu ai fost capabil să îl și înțelegi.

    Analfa_ _ții funcționali sunt ca tine și tu ca ei ??

  15. Pai atunci nu ar avea dovezi nici pentru centura de siguranta.. si automat orice amenda pentru centura ar putea fi contestata

  16. Daca il ai la mana si intorci mana sa te uiti la notificari inseamna ca-l folosesc, ca practic beneficiezi de functiile lui. Aici e loc de multa interpretare.

  17. Da,corect contraventie. Da, daca vor filma si conform filmarii se aplica amenda, atunci nu este o mare problema
    Ca altfel, daca se dau amenzi si pe ce nu se vede…inseamna ca si bunicii ce conduc si au bypass , sunt amendati .hhaha

  18. Ce prostii as fi scris? Ca spun sa citească lumea legislația? ..ca nu trebuie dat jos ceasul de la mâna când te urci la volan, asa cum scrie in articol?….ca am spus ca e vorba de utilizare si nu de purtare?..ca fac Antireclamă legându-se de un brand anume in loc sa generalizeze?(de ce nu au scris SMARTWATCH, începând cu titlul)…care ar fi prostiile?

  19. Ce prostii as fi scris? Ca spun sa citească lumea legislația? ..ca nu trebuie dat jos ceasul de la mâna când te urci la volan, asa cum scrie in articol?….ca am spus ca e vorba de utilizare si nu de purtare?..ca fac Antireclamă legându-se de un brand anume in loc sa generalizeze?(de ce nu au scris SMARTWATCH, începând cu titlul)…care ar fi prostiile?

  20. O lege va face referire la categorică generală de produse și nu va defini individual produsele pentru că așa nu ar putea acoperi totalitatea acestora.
    Nu trebuie să scrie “ceas” în lege pentru că un avocat ar putea contesta în instanță amenda, spunând că de fapt, clientul său a utilizat un “smartwatch” și nu un ceas.

    Categoria de produse definită ca “a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de […] ori redare text […]” definește și ceasul/smartwarch-ul.

    În plus, este vorba despre “folosirea cu mâinile” ceea ce presupune și purtarea ceasului pe mână.

  21. ai inteles gresit legea zãone si Viorica Pradatoru la fel. din articol se intelege clar ca daca ai la mana apple watch si te opreste nea militzica iti da amenda (“Apple Watch, sau orice fel de alt smartwatch, sunt interzise pentru purtare de catre soferi in momentul in care conduc un autovehicul”) TOTAL FALS!!!
    in lege scrie: “ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod” de cand, pana cand apple watch sau alt smartwatch se poarta “tinandu-se in mana”? ele se poarta pe mana si atata timp cat nu il folosesti (adica sa il butonezi cu mana cealalta) in timpul condusului nu primeste nimeni amenda.
    In tara unde traiesc, luand o amenda din cauza ca am avut telefonul in mana, politistu mi-a spus ca un sofer poate sa fie amendata si daca butoneza radioul si nu este atent la trafic. daca sunt 2-3 politisti care te vad ca in timpul condusului nu esti atent la trafic te pot amenda fara probleme pe motivul ca periclitezi traficul.

  22. Bravo Viorel!!!
    @Zaone: citeste stimabile textuk de lege de la inceput pana la sfarsit, fi atent si(intelege) toti termenii, ca altfel ii faci pe cititori sa si dea jos smartwatchul cand se urca in masina si sa l puna in geanta. Atentie: la termenul” in mână” din textul de lege, a cat despre filmat esti din nou intr o eroare , dar asta cu ocazia altui articol, gen.

  23. La fel si pentru tine, uita-te la ce zice Politia Romana.
    NU AI VOIE SA FOLOSESTI TELEFONUL IN MERS NICI DACA E IN SUPORT AUTO. Asta ca sa elucidam si problema cu “tinutul in mana”.
    Iar cu filmatul, din nou, masina nu e in spatiu privat, in care sa nu poti filma, cum e o casa, in special cand vine vorba despre savarsirea de contraventii.
    Si ca sa facem legatura cu asta, daca politistul te filmeaza in casa in timp ce omori pe cineva, poate fi proba in instanta, daca e o camera omologata, indiferent ce crezi despre spatiul privat.

  24. O noua sursa de abuzuri, sub pretextul reducerii nr. de accidente. Daca ar avea discernamant in aplicarea legii, ar fi bine, dar eu ma cam indoiesc ca multi agenti il au. Poate ma insel eu.

  25. Vorbeam de utilizare nu de purtare, asa cum scrie in articol (ne urcam la volan, dam ceasul jos de la mâna).. nu induc pe nimeni in eroare, atâta timp cat am spus sa citească legea..bine, tati?

  26. Ce prostii as fi scris? Ca spun sa citească lumea legislația? ..ca nu trebuie dat jos ceasul de la mâna când te urci la volan, asa cum scrie in articol?….ca am spus ca e vorba de utilizare si nu de purtare?..ca fac Antireclamă legându-se de un brand anume in loc sa generalizeze?(de ce nu au scris SMARTWATCH, începând cu titlul)…care ar fi prostiile?

  27. Cand faci pe analfabetul vrei si aplauze? Unde scrie ceas? “este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.” Scrie undeva pe mana? Sa-ti traduc, ca poate suferi de ceva la neuron?!

  28. O lege va face referire la categorică generală de produse și nu va defini individual produsele pentru că așa nu ar putea acoperi totalitatea acestora.
    Nu trebuie să scrie “ceas” în lege pentru că un avocat ar putea contesta în instanță amenda, spunând că de fapt, clientul său a utilizat un “smartwatch” și nu un ceas.

    Categoria de produse definită ca “a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de […] ori redare text […]” definește și ceasul/smartwarch-ul.

    În plus, este vorba despre “folosirea cu mâinile” ceea ce presupune și purtarea ceasului pe mână.