Huawei: Servere Folosite la ALEGERILE din Romania in CIUDA AVERTIZARILOR

Huawei are serverele proprii folosite la alegerile care vor avea loc in Romania, Autoritatea Electorala Permanenta luand o decizie complet neasteptata.

Huawei Servere ALEGERILE Romania

Huawei urmeaza sa aiba servere folosite de catre Autoritatea Electorala Permanenta pentru alegerile din Romania in ciuda tuturor avertizarilor venite de la americani cu privire la produsele chinezilor. Se pare ca AEP a atribuit un contract uneo companii pentru a furniza servere care vor fi folosite la monitorizarea alegerilor din Romania, iar acestea ar fi produse de catre compania Huawei, acuzata de peste 1 an ca spioneaza lumea pentru statul chinez.

Huawei a negat intotdeauna acuzatiile, insa alegerea facuta de catre AEP este una foarte curioasa in conditiile in care actualul prim-ministru spunea ca va fi analizata inclusiv problema interzicerii echipamentelor chinezilor la retelele 5G. In aceasta situatie, monitorizarea alegerilor cu serverele Huawei, despre care americanii spun ca pot fi accesate de la distanta de guvernul chinez, este ceva ce ar putea pune serios in discutie orice fel de rezultat care s-ar obtine.

Huawei: Servere Folosite la ALEGERILE din Romania in CIUDA AVERTIZARILOR

Huawei nu ar urma sa aiba folosite serverele pentru alegerile prezidentiale din 2019, si asta ar fi constituit o problema foarte serioasa din moment ce Klaus Iohannis a semnat un memorandum care va duce la interzicerea echpamentelor 5G ale chinezilor in Romania. Cei de la STS refuza sa spuna daca serverele de la Huawei reprezinta vreun risc de securitate pentru noi, dar sustin ca nu se vor conecta la ele pentru alegerile prezidentiale, ceea ce e totusi o veste buna.

“Da, precizăm că este vorba de echipamente marca Huawei, în ceea ce privește contractul de achiziție de echipamente hardware necesare implementării sistemului informatic pentru centralizarea rezultatelor alegerilor și a sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot din anul 2019. Până la această dată, Autoritatea Electorală Permanentă nu a primit niciun document din partea Serviciului de Telecomunicații referitor la echipamentele Huawei sau la posibile vulnerabilități ale unor astfel de echipamente.”

Huawei nu a declarat nimic in aceasta situatie, mai ales ca serverele sale sunt cumparate de o companie din Bucuresti pentru a fi livrate AEP, deci daca nu o controleaza indirect, atunci probabil e doar trasa in situatie fara voie. Avand in vedere ca americanii ne-au cerut sa interzicem Huawei pentru retelele 5G, a incredinta date secrete despre alegeri serverelor chinezilor pare a fi cev extrem de stupid, dar traim totusi in Romania.

Huawei are o foarte mare umbra a problemelor de securitate aruncata asupra sa de ceva vreme, iar in acest scandal lururile nu stau prea bine pentru compania chinezeasca.