Vodafone: Loveste EXTREM de Dur in Huawei, Decizia RADICALA

Vodafone a facut un anunt prin care ii aplica o lovitura extrem de dura companiei Huawei, decizia radicala urmand a se aplica inclusiv in Romania in 2020.

Vodafone europa huawei

Vodafone a anuntat astazi o decizie radicala care vine ca o lovitura extrem de dura pentru Huawei, o companie cu care a colaborat timp de ani si ani de zile, dar cu care trebuie sa aiba o relatie mult mai distanta. Vodafone a anuntat astazi ca va elimina echipamentele Huawei din componentele cheie ale retelelor sale de telefonie mobila din toata Europa, inclusiv din Romania, si totul ca urmare a deciziilor Marii Britanii si Comisiei Europene prin care impun/recomanda asta.

Vodafone a anuntat ca va avea nevoie de 5 ani de zile pentru a elimina toate echipamentele Huawei din componentele centrale ale retelelor sale de telefonie mobila, semn ca se baza extrem de mult pe produsele chinezilor. Decizia este una care cu siguranta il va bucura pe Trump, dar pentru Vodafone este vorba despre o cheltuiala de 200 de milioane de euro doar pentru a inlocui echipamentele actuale cu altele de la alti producatori, probabil Nokia si Ericsson.

Vodafone: Loveste EXTREM de Dur in Huawei, Decizia RADICALA

Vodafone va trebui sa faca fix acelasi lucru pentru viitoarele retele 5G, iar asta va genera costuri mari pentru compania britanica, dar macar aici isi va crea de la bun inceput retelele in baza unor echipamente noi. Decizia radicala luata cu privire la Huawei vine dupa luni in care Vodafone si-a suspendat negocierile pentru achizitia de echipamente pentru retelele 5G in asteptarea unei directive europene privind posibilitatea de a le folosi, sau nu, pe continent.

“Acum am decis ca urmare a casetei de instrumente a UE și a deciziei guvernului britanic de a scoate Huawei de la bază. Acest lucru va dura aproximativ cinci ani pentru a implementa la un cost de aproximativ 200 de milioane de euro.”

Vodafone a ales intr-un final sa mearga pe singura cale posibila in Marea Britanie, dar si pe cea pe care probabil majoritatea statelor europene o vor adopta ca urmare a recomandarilor de la Comisia Europeana. Vodafone mai mult ca sigur vrea sa evite asteptarea dupa diverse state europene care inca nu stiu cum vor permite folosirea echipamentelor Huawei in retelele de telefonie mobila 5G, asa ca alege de la bun inceput sa le foloseasca doar in zonele neimportante din retele.

Vodafone lasa Huawei fara multe sute de milioane de dolari pe care le-ar fi platit pentru echipamentele 5G din Europa, si din moment ce Orange deja a luat aceasta decizie, ramane ca Telekom sa faca fix acelasi lucru.