Guvernul Romaniei: 6 noi localitati intra in carantina de astazi

guvernul romaniei carantina arad arges

Guvernul Romaniei a anuntat ca 6 noi localitati din Romania intra in carantina incepand de astazi, ordinele fiind semnate de catre Raed Arafat, seful DSU, si se aplica din momentul de fata pentru tara noastra, si vorbim despre decizii care vin ca o surpriza pentru multi.

Guvernul Romaniei introduce in carantina localitatile Balilesti si Darmanesti din judetul Arges, si localitatile Gurahont, Bontesti, Seleus si Moroda din judetul Arad, acestea alaturandu-li-se celorlalte localitati in care a fost deja impusa carantina de catre autoritati.

Guvernul Romaniei anuntase ca va impune carantina in localitatile in care numarul de cazuri noi de infectare cu noul Coronavirus va impune acest lucru, iar dupa cum se poate vedea, incep sa fie tot mai multe situatii in care masurile de acest gen sunt complet necesare.

“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, vineri seară, într-o ședință extraordinară. Având în vedere situația epidemiologică din județ, generată de noul coronavirus, conducerea DSP Argeș a cerut carantinarea a două comune, începând cu 1 august 2020: Bălilești și Dârmănești. Primarii celor două comune din Argeș au fost invitați să participe la ședință.
Ținând cont de hotătârea nr 27 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, emisă la propunerea DSP Argeș nr 20113/31.07.2020, în baza evaluării epidemiologice avizată de către INSP, prin care se constată că răspândirea comunitară nu poate fi controlată prin alte metode, iar numărul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinele prin care se instituie carantina zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 01.08.2020 (ora 01.00), pentru comunele Bălilești și Dârmănești.
Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieșirea în/din cele doua comune prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.
Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care susțin examene de admitere la facultate;
c) persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
g) urgențe medicale.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor din zona carantinată, precizăm că este operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus- 0800800358. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.”