Klaus Iohannis: Huawei are sanse mici de a furniza echipamente 5G

Klaus Iohannis Huawei 5g

Klaus Iohannis a tinut astazi o conferinta de presa pentru a discuta despre diverse subiecte de mare interes pentru romani, iar printre ele s-a strecurat si problema 5G, problema care asteapta rezolvare de vreun an, si probabil va mai astepta.

Klaus Iohannis a dat de inteles ca Huawei nu va putea furniza echipamente 5G pentru operatorii din Romania, fara a spune direct asta, dar declaratiile sale nu lasa loc de prea multa interpretare, chiar daca nu mai era nevoie de ele.

Klaus Iohannis a semnat acum un an de zile un memorandum cu Donald Trump, Romania angajandu-se efectiv sa blocheze accesul Huawei la furnizarea de echipamente 5G, fara a spune clar asta, iar pozitia de atunci ramane si acum.

Huawei duce zilele acestea o ampla campanie de informare cu privire la beneficiile pe care le aduce 5G, dar si folosirea echipamentelor sale in retelele din Romania, insa Klaus Iohannis da foarte clar de inteles ca sansele ca asta sa se intample sunt cam nule.

“Pozitia Romaniei este exact pozitia exprimata si in memorandumul care a fost semnat anul trecut cand am fost in vizita la presedintele Trump. Noi ne dorim retele sigure, retele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decat cele declarate, si dorim retele care satisfac nevoia si a firmelor si a cetatenilor din Romania.

Se lucreaza la o legislatie speciala pe aceasta tema, pentru a preveni intrarea pe piata 5G a unor firme asupra carora planeaza anumite suspiciuni.”