UBER: Decizia FARA PRECEDENT in Europa Multumita Star Taxi

UBER, Star Taxi, sunt vizate de o decizie fara precedent luata in Uniunea Europeana, iata ce nu se astepta nimeni sa vada in acest moment in mod oficial.

uber ue

UPDATE: La cererea celor de la Star Taxi va spun ca aceasta decizie nu li se aplica celor de la UBER, si va las mai jos hotararea luata de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.


UBER, Star Taxi, si alte companii care furnizeaza servicii de ridesharing, transport alternativ, sau pun clientii in legatura cu taxi-uri sunt in centrul unei decizii foarte importante luata de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, si totul a plecat din Bucuresti. Star Taxi a fost amendata cu 4500 de LEI in 2017 pentru ca nu a depus cerere pentru eliberarea unei licente de dispecerat, amenda fiind contestata in instanta in Romania, unde a pierdut, si asa a mers contestatia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Star Taxi a sustinut in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene ca nu furnizeaza servicii de taxi, nici de ridesharing, si ca nu are nevoie de un dispecerat, fiind doar un serviciu online care pune in contact soferii de taxi si clientii, dar nimic mai mult. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a fost de acord cu cele afirmate de catre Star Taxi, conform carora serviciul oferit nu e unul care sa fie o parte integrata din cele de taximetrie, iar de aici si UBER poate profita foarte mult.

UBER: Decizia FARA PRECEDENT in Europa Multumita Star Taxi

UBER, Star Taxi, si alte companii similare, pot cere sa fie vazute ca furnizori de servicii prin internet, si nu ca si companii de taxi, iar asta pentru ca pun in contact clienti cu soferi, dar nu detin masinile cu care se face transportul. Desigur ca pentru a avea parte de o clasificare de acest gen, e nevoie ca UBER, Star Taxi, si alte companii similare, sa ofere doar anumite tipuri de servicii pentru clienti, astfel ca e posibil ca functionalitatea aplicatiilor lor sa fie modificata.

“O mică amendă pentru o aplicație de călătorie din București va avea consecințe mari pentru servicii similare în toată Europa. Joi, instanța de judecată a UE a decis că aplicațiile de transport care pun pasagerii în contact direct cu șoferii de taxi – și nu oferă o parte crucială a serviciului de transport – sunt platforme online. Curtea UE a fost de acord cu argumentul Star Taxi, afirmând că serviciul său nu este o parte „integrantă” a serviciului de transport cu taxiul.”

UBER si Star Taxi s-au plans mult de legislatia din Romania, care pentru o perioada de timp le-a si blocat activitatea in tara noastra, insa guvernul de atunci a gasit o formula legala potrivita pentru ca ele sa isi reia activitatea. Acum decizia data de catre instanta europeana deschide calea pentru UBER si Star Taxi sa ceara sa fie vazute ca simpli furnizori de servicii prin internet, ceea ce va schimba foarte mult piata serviciilor de ridesharing din Europa.

UBER, Star Taxi, Bolt, sunt principalele competitoare ale companiilor de taxi din Romania, si va fi interesant de vazut cum vor decide autoritatile ca ar trebui reglementata activitatea lor in tara noastra in baza acestei decizii.