Raed Arafat: Raspunsul privind Raportarea Intarziata a Deceselor Cauzate de Coronavirus

Raed Arafat a fost intrebat ieri in legatura cu o situatie care exista de cateva saptamani in Romania, mai exact sunt raportate acum sute de decese care au fost clasificate gresit in 2020 si au ramas neraportate, iar mai jos aveti explicatia sefului DSU.

“Nu. Deci aici pot să vă spun la acest moment că nu Departamentul se ocupa de raportarea deceselor, decesele se raportează de spitale, sunt luate de la Direcțiile de sănătate publică, sunt introduse în sistem. S-au făcut din ce am înțeles, şi aici dacă greșesc cu ceva poate să mă corecteze colegii de la sănătate, s-a făcut o evaluare, s-au găsit cazuri care nu erau raportate și s-au luat și s-au raportat, și s-au raportat zilnic, s-au introdus aceste cazuri. Asta este explicația, dar încă o dată, nu Departamentul pentru Situații de Urgență se ocupă de aceste cazuri de raportare.

Noi ce facem la Departament, la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, luăm datele din aplicațiile comune care sunt și le punem, bineînțeles, în forme de tabel, de tot și le dăm mai departe. Raportarea din fiecare județ o face unitatea sanitară și o face, bineînțeles, inclusiv DSP-ul o controlează sau o coordonează și intră pe anumite aplicații. Au mai fost și alte țări care au corectat din urmă și au reevaluat situația și au venit cu unele cazuri care nu au fost raportate la un moment anume și le-au raportat. E mult mai bine decât să închidem ochii să spunem nu au fost.

Deci faptul că le-au raportat acum este un gest de transparență, pentru că se recunoaște că au fost cazuri care nu au fost ca raportate. Faptul că sunt raportate zilnic și în raportarea noastră se vede diferențierea, se spune: astăzi au fost, sau ultimele 24 de ore au fost trei, patru, cinci decese, la care se adaugă cazurile care sunt venite din urmă prin reevaluarea făcută de Direcțiile de sănătate publică. Acum, dacă mă întrebați de ce nu au fost raportate la timp, chiar nu pot să vă spun, nu am răspunsul. Poate că au fost întârzieri, poate lipsa de personal, poate cineva a scăpat și nu a introdus și după astea prin analiză s-a găsit cazul neraportat şi acum se raportează, astea pot fi explicații de ce nu au fost raportate.”