Coronavirus: Tulpina Delta o Amenintare pentru Romanii Nevaccinati

In cadrul sedintei de astazi a CNCAV, oficialii Guvernului Romaniei au reconfirmat faptul ca tulpina Delta a Coronavirus reprezinta o amenintare majora pentru romanii care nu sunt imunizati cu vaccinurile disponibile in momentul de fata peste tot in lume.

Aveti mai jos explicatiile privind felul in care ofera protectie anticorpii generati de vindecarea dupa trecerea prin boala in urma infectarii cu o varianta initiala a Coronavirus, dar si ce fel de protectie este oferita de catre anticorpii generati prin vaccinare.

“În momentul de față, principala îngrijorare, la nivel global, este legată de posibilitatea și probabilitatea foarte crescută de propagare a infecției cu varianta virală Delta. Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? Sunt câteva elemente care țin, pe de o parte, de contagiozitate și de infecțiozitate, sunt cât se poate de clare datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecției cu varianta Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută.

Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor, în cazul variantei Delta comparativ cu varianta Alfa și varianta inițială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu varianta, cu tulpina britanică, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală.

De asemenea, o altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecere prin boală, cu diverse alte variante virale, în circa 20-50% din cazuri persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție.

Ca atare, tot ceea ce vedem în momentul de față în Africa de Sud, dar și în alte țări, precum India, vedem că, în Africa de Sud, de pildă, o țară cu o rată de acoperire vaccinală sub 5%, avem în momentul de față o evoluție importantă a numărului de cazuri, practic se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecția cu tulpina Delta, în condițiile în care primul val de îmbolnăviri a fost cauzat de tulpina din Wuhan, al doilea de tulpina sud-africană și al treilea de tulpina Delta, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre persoanele respective sunt persoane care fac reinfecții.

Tocmai de aceea, uitându-ne la datele științifice recent publicate, chiar săptămâna trecută, acest lucru ne arată activitatea neutralizantă a anticorpilor de la persoanele care au trecut prin boala naturală asupra acestei tulpini. Ceea ce știm, la acest moment, este că activitatea anticorpilor, activitatea de neutralizare a serului deconvalescent, adică persoanele care au trecut prin boală, este de circa două ori mai scăzută față de tulpina Alfa, de circa 5,5 ori mai redusă față de tulpina Delta și de circa 8 ori mai redusă față de tulpina Beta, tulpina sud-aficană. Practic, trecerea prin boală nu ne protejează suficient de bine față de riscul de a ne reîmbolnăvi cu această tulpină Delta.”