Ministerul Sanatatii: Anunt Privind Piata Neagra a Antiviralelor

Ministerul Sanatatii Anunt Privind Piata Neagra a Antiviralelor

Ministerul Sanatatii, prin secretarul de stat Andrei Baciu, vorbeste despre piata neagra a antiviralelor, adica acele medicamente care ar fi folosite in alte tari pentru tratarea COVID-19, dar care in Romania nu sunt folosite fie pentru ca nu sunt autorizate, fie pentru ca nu sunt recomandate de catre experti.

Ministerul Sanatatii spune ca daca vor exista dovezi stiintifice cu privire la eficacitatea acestor medicamente, atunci ele vor fi luate in considerare de catre experti pentru analiza in vederea recomandarii lor, dar deocamdata nu exista aceste dovezi stiintifice.

“Aici trebuie să discutăm despre două idei. În primul rând, toate terapiile, toate moleculele pe care Comisia de boli infecțioase le recomandă pentru tratamentul pacienților cu COVID-19, acestea sunt menționate în cadrul acestui protocol terapeutic.

Dumneavoastră vă referiți probabil la un antiviral care nu face parte din recomandările Comisiei de boli infecțioase care sigur că este utilizat, însă nu există în România, din partea a experților, din partea medicilor, din partea celor care definesc tratamentul pentru pacienții COVID-19, nu există o recomandare fermă de utilizare.

Dacă ar fi fost dovezi științifice în acest sens, acestea ar fi fost luate în considerare, am fi găsit o formulă prin care acest medicament să fie adus pe căi legale în România și utilizat așa cum se cuvine, profesional, în urma unui consult, ca urmare a unei prescripții medicale.

Însă acest lucru nu este în momentul de față funcțional, din cauză că nu sunt dovezi științifice care să recomande din punct de vedere științific utilizarea respectivului antiviral și atunci cea de-a doua idee este aceea de a adresa o rugăminte tuturor care din nefericire contractează SARS-CoV-2, să avem un consult medical, fie cu medicul de familie, fie un consult la spital.

Tot legat de antivirale, există posibilitatea de a se elibera Favipiravir, pentru care există stocuri suficiente, peste 25.000 de cutii în spitale, și acest medicament se eliberează pentru tot regimul terapeutic, acasă, în urma unui consult inițial în cadrul efectuat de un medic de boli infecțioase, consult la spital.

Deci avem tratamentul şi pentru formele ușoare și pentru formele medii. Ideea este să ne prezentăm la spital unde beneficiem și de un set de analize inițiale, să știm cum stăm și ni se prescrie și un tratament corect pentru starea de sănătate și pentru comorbiditățile fiecăruia în parte.”