Calea Lactee: INCREDIBILA Descoperire Misterioasa a Oamenilor de Stiinta

Calea Lactee substructuri

Calea Lactee este din nou in centrul unei descoperiri foarte importante, iar asta pentru ca oamenii de stiinta au reusit dupa multiple observari sa descopere o serie de substructuri misterioase care ar exista la marginea discului galaxiei noastre. Telescopul spatial Gaia este cel care a fost folosit pentru aceasta descoperire foarte importanta pentru omenire, iar regiunea din Calea Lactee care a fost monitorizata de catre oamenii de stiinta a fost foarte putin monitorizata pana in momentul de fata.

Calea Lactee arefacuta si o harta a respectivei regiuni din exteriorul discului sau, iar aceasta ne arata substructuri filamentare care n-au fost cunoscute pana in momentul de fata in respectiva regiune, si desigur ca nu se stie foarte clar nici cum anume au fost ele formate de fapt acolo. In mod normal substructurile filamentare de acest gen s-ar forma in urma coliziunii dintre Calea Lactee si galaxii satelit care o orbiteaza, dar oamenii de stiinta nu pot confirma, sau infirma, aceasta teorie inca.

Calea Lactee: INCREDIBILA Descoperire Misterioasa a Oamenilor de Stiinta

Calea Lactee substructuri disc
Substructurile din discul galaxiei Calea Lactee. FOTO: C. Laporte et al. (MNRAS, 2021).

Calea Lactee este inconjurata de aproximativ 50 de galaxii satelit de dimensiuni mai mici, iar pana in momentul de fata a trecut prin multe coliziuni cu altele care au fost inghitite de catre galaxia noastra, inclusiv unele de dimensiuni mai mari. Substructurile filamentare pe care oamenii de stiinta le vad acum in galaxia Calea Lactee ar putea fi ramasitele unor foste extensii ale discului galaxiei noastre, ele fiind generate in urma interactiunilor trecute cu galaxiile satelit din jurul sau.

“În mod obișnuit, această regiune a Căii Lactee a rămas prost explorată din cauza prafului care intervine, care ascunde grav cea mai mare parte a planului median galactic. În timp ce praful afectează luminozitatea stelelor, nu are niciun efect asupra mișcării lor. Ca rezultat, se poate folosi mișcarea stelelor pentru a efectua o tomografie a regiunilor ultraperiferice ale galaxiei.”

Calea Lactee are miliarde de ani de existenta in spatele sau, si foarte multe interactiuni cu diverse obiecte din univers, inclusiv alte galaxii, deci explicatii clare pentru ceea ce se intampla sunt foarte greu de oferit de catre oamenii de stiinta. Nici pozitia in care se afla Pamantul in raport cu centrul galaxiei Calea Lactee nu este de ajutor, fiind foarte dificila observarea anumitor zone ale acesteia, astfel ca o iesire in exteriorul sau e calea cea mai buna de a o vedea cat se poate de clar.

Calea Lactee va fi in continuare monitorizata de catre telescopul spatial Gaia si oamenii de stiinta, astfel ca va fi interesant de vazut ce anume vor mai putea descoperi acestia in legatura cu existenta si evolutia sa pana in momentul de fata.