Ministrul Energiei: Noile Masuri de Ultima Ora pentru Facturile la Gaze, Electricitate

Ministrul Energiei a anuntat o serie de noi masuri de ultima ora cu privire la facturile pentru gaze naturale si energie electrica, iar asta pentru ca romanilor au inceput sa le fie emise facturi care nu respecta intocmai legislatia privind plafonarea preturilor, iar autoritatile au decis sa intervina.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos si despre ceea ce ar trebui sa faca romanii care primesc facturi de acest gen de la furnizorii de energie, iar asta pentru ca in unele situatii este nevoie de interventia autoritatilor pentru ca facturile emise eronat sa fie corectate.

“Exact asta am spus, ce am spus şi ieri, ce am spus şi alaltăieri, la emisiuni, întâi reclamaţia la furnizor. Dacă furnizorul rezolvă, trebuie să ştie oamenii că dacă suma este mai mare de 100 de lei, atunci furnizorul are obligaţia în cinci zile să o returneze, deci nu să stea cu banii.

Dacă este sub 100 de lei, atunci se recuperează din factura urmăroare. Dacă furnizorul nu dă curs cererii, reclamaţie la ANRE. Si eu vă spun că aşa am făcut eu în urmă cu câţiva ani de zile, şi am ajuns la ANRE, şi s-a rezolvat situaţia. Păi dar ce penalităţi să faci pe o factură care este eronat întocmită ?

Toţi cei care au întocmit facturi eronate au obligaţia să le storneze, să nu perceapă penalităţi până la îndeplinirea obligaţiei şi toţi beneficiarii legii compensării şi plafonării, nu numai cei vulnerabili, să nu poată fi debranşaţi, tocmai pentru a da o posibilitate oamenilor să-şi rezolve situaţia aceasta.

Nu, eu vă spun că toţi cei care au întocmit facturi eronate, toţi furnizorii – şi o să vedeţi probabil exemplu, o să vedeţi şi de la ANRE exemple – vor trebui obligaţi, şi cu amendă, vor fi obligaţi să le storneze, să nu perceapă penalităţi şi le vor şi face corespunzător, nu vor emite facturi în care vor storna dar vor percepe penalităţi.

Este interzis acest lucru şi nu vom permite acest lucru. Da, sigur. În momentul de față, Legea compensării și plafonării, și știți foarte bine că eu am susținut în Parlament ca pentru întreprinderile mici și mijlocii să scoatem elemente de cost din prețul energiei, tocmai pentru a scădea prețul produselor sau a serviciilor pe care îl face, pentru că reducerea TVA pentru companii înseamnă, practic, o lichiditate în plus, dar nu un element de cost.”