Valeriu Gheorghita: Vestile de Ultim Moment in Valul 5, Romanii in Alerta

Valeriu Gheorghita a transmis in mod oficial astazi o avertizare de ultim moment pentru milioane de romani in plin val 5 de infectari, medicul militar care de mai bine de 1 an de zile coordoneaza campania de vaccinare vorbind despre asa-zisele simptome “noi” ale variantei Omicron.

Valeriu Gheorghita spune ca aparitia unor asa-zise “degeraturi” nu reprezinta un simptom al COVID, si nu e ceva intalnit special in cazul variantei Omicron, nefiind asociate aceste simptome in mod neaparat cu virusul, iar separat vorbeste si despre informatiile privind diabetul generat de aceasta varianta.

“Sunt raportate cazuri extrem de rare, si sunt legate de vascolita si efectul trombogen pe care COVID-19 il are, in sensul in care la anumite persoane poate sa inflameze vasele de sange de la nivelul extremitatilor, si sunt urmate de o serie de modificari locale ischemice, trofice, asa cum le numim noi, care evident ca la prima vedere seamana cu o degeratura.

Se poate invineti un deget, se poate sa apara anumite leziuni cu aspect violaceu, negru, inchis la culoare, cu caracter hemoragic, care o ischemie, adica o zona de tesut nevascularizata pentru ca acele vase mici terminale de sange se blocheaza, se infunda, din cauza cheagurilor care apar in cadrul bolii, sunt foarte rare, insa nu este un aspect tipic pentru COVID-19.

Se intampla si in alte tipuri de infectii, in alte tipuri de infectii bacteriene, sau virale, sunt cazuri care sunt legate de mecanismul de actiune al infectiei cu SARS-CoV-2, dar nu schimba definitia de caz, adica nu este patocnomonic, nu este definitoriu pentru COVID cand gasim asa ceva, sunt foarte multe alte cauze care pot sa dea astfel de modificari cutanate, persoane diabetice, sunt foarte multe alte cazuri.

Sunt in momentul de fata mult prea preliminare aceste concluzii sa putem spune ca pacientii tineri, copiii, au risc mai mare de diabet. Cred ca nici nu e in regula sa ne hazardam, sa aruncam asemenea informatii in spatiul public, mai ales ca nu exista un fundament stiintific pe baza carora sa facem asemenea afirmatii medicale.

As vrea sa spun ca aceasta estimare se bazeaza pe datele culese in viata reala din intentia de vaccinare, acesta e un prim aspect, al doilea aspect, la grupa de varsta 12 – 15 ani, am demarat campania din 2 iunie, si avem o rata de acoperire vaccinala de undeva 16% – 17%, in jumatate de an.”