Valeriu Gheorghita: Atentionarea privind Scenariul Critic al Valului 5 in Romania

Valeriu Gheorghita Atentionarea Scenariul Critic Valului 5 Romania

Valeriu Gheorghita a transmis o atentionare extrem de serioasa cu privire la scenariul critic al numarului de infectari cu Coronavirus din valul 5 pentru care se pregatesc autoritatile din Romania, iar asta deoarece ele estimeaza ca am putea ajunge pana la 40.000 de cazuri noi zilnice.

Valeriu Gheorghita spune ca la 40.000 de cazuri noi zilnice se genereaza, in medie, 1200 de cazuri moderat severe, iar daca situatia persista pentru doar cateva zile, atunci problemele nu vor fi mari, dar daca situatia persista pentru cateva saptamani, atunci problema va fi una extrem de mare.

“Concret, 40.000 de cazuri pe zi generează 1.200, în medie, de cazuri moderat severe, care au indicație de spitalizare. Cam în asta se traduce rata de spitalizare de 2,5-3%, cât o observăm la acest moment, însă, pe măsură ce epidemia evoluează, crește numărul de cazuri și vom avea un număr mare de cazuri, inclusiv în comunitățile rurale, unde sunt vârstnici nevaccinați, s-ar putea ca, de fapt, impactul să fie mult mai mare, deci, depinde foarte mult de tipul populației expusă la virus.

Tocmai de aceea trebuie să protejăm populația vulnerabilă, să protejăm bunicii și pe cei care sunt în momentul de față cu afecțiuni cronice și să încurajăm vaccinarea, pentru că este, de fapt, măsura prin care reducem riscul de a face o formă gravă.

Bineînțeles, accesul la terapii antivirale va face diferența în perioada următoare, pentru că o dată ce e diagnosticat rapid și începe un tratament antiviral, fiind cu factori de risc, evoluția este categoric îmbunătățită. Aş menționa doar că anticorpii monoclonali pentru varianta Omicron au o eficiență foarte mult redusă în momentul de faţă.

Știu că există o solicitare importantă din partea oamenilor care ajung la Camera de Gardă, care nu vor să se vaccineze pentru că au alternativă să folosească anticorpi monoclonali, şi vreau să transmit un mesaj, că acești anticorpi monoclonali au un efect de scurtă durată, ei nu au acțiune pe termen lung, încât să ne protejeze faţă de riscul de îmbolnăvire.

Pentru varianta Omicron doar doi anticorpi monoclonali sunt încă cu eficienţă moderată, păstrată pentru protecția faţă de evoluţia faţă de forme grave, ca atare, nu știu dacă noi avem acești anticorpi monoclonali în momentul de față în România, dar în momentul în care varianta Omicron este dominantă rolul lor nu mai este benefic.”