Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultim Moment cu o Avertizare a Romanilor

Valeriu Gheorghita Anuntul Ultim Moment Avertizare Romanilor

Valeriu Gheorghita a facut un anunt de ultim moment cu o avertizare foarte serioasa pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca le aduce in atentie faptul ca varianta Omicron poate genera forme grave de boala si decese, chiar daca procentul e mai mic decat in cazul variantei Delta.

Valeriu Gheorghita spune deasemenea ca in urma iesirii din valul 5, al variantei Omicron, se va putea discuta despre transformarea procesului de vaccinare intr-unul sezonier, similar cu cel pentru gripa, dar totul depinde de cum se vor desfasura lucrurile in urmatoarele saptamani.

“Nu trebuie sa plecam de la ideea ca varianta Omicron nu poate sa genereze cazuri grave, sau decese. In momentul de fata avem date foarte clare, in Europa, pe o analiza publicata recent de catre Centrul European pentru Combaterea Bolilor, rata de mortalitate provocata de catre varianta Omicron este de 0.16%, deci practic avem date clare la acest moment.

Rata de mortalitate este mult mai redusa decat cea inregistrata in cazul variantei Delta, insa nu este 0. Varianta Omicron poate sa omoare, poate sa dea cazuri grave, iar asta este foarte important, sa tinem cont de faptul ca avem foarte multe persoane vulnerabile care nu sunt vaccinate. Este varianta Omicron dominanta, are risc mare de transmisibilitate si de imbolnavire, iar rezultatul depinde de particularitatile fiecarei persoane.

Este viziunea pe care o are majoritatea (n. red. vaccinarea sezoniera) tarilor, si inclusiv organizatiile internationale de profil, OMS, ECDC. Probabil in momentul in care vom intra in faza de endemie a bolii, ceea ce nu inseamna ca virusul nu mai circula, ca nu mai poate imbolnavi, ci ca din punct de vedere al masurilor trebuie sa convietuim cu virusul, cu existenta unor masuri.

Este important de monitorizat foarte atent si de supravegheat ce tip de varianta virala circula, iar pentru acest lucru trebuie consolidata capacitatea de secventiere la nivelul tuturor tarilor, inclusiv in Romania. Cu siguranta in urma acestor monitorizari se vor identifica variantele virale circulante, cu potential de a deveni dominante, si in functie de asta se vor face, sau nu, recomandari de vaccinuri probabil adaptate ei.

Pe modelul vaccinarii din gripa sezoniera, dar este prematur pentru ca realmente ne intereseaza sa vedem care va fi evolutia in perioada acestui val 5 de imbolnaviri la nivel global.”