Virgil Popescu: Confirmare Oficiala de Ultim Moment a Masurii pentru Toata Romania

Virgil Popescu Confirmare Oficiala Ultim Moment Masurii Romania

Virgil Popescu a confirmat in mod oficial pentru toti romanii din tara o masura foarte importanta care era asteptata de catre milioane de romani si care va avea impact pentru facturile la gaze si energie electrica, deoarece gazele din Marea Neagra vor fi intr-un final distribuite in Romania.

Virgil Popescu spune ca de anul acesta vor ajunge 1 miliard de metri cubi de gaze naturale in sistemul national de transport din Romania, si multumita lor se va reduce dependenta de importurile din alte tari, ceea ce in contextul geopolitic actual este extrem de important.

“La sfarsitul anului trecut trebia platit contractul intre Romgaz si Exxon. Au aparut niste discutii legate de niste taxe care ar fi trebuit sa fie platite de catre Romgaz, s-a continuat negocierea, au fost de buna credinta si s-a finalizat negocierea, iar daca aceste taxe vor trebui platite, le va prelua compania americana.

In consiliul de administratie al Romgaz se vor aproba aceste modificari la contractul de achizitie, apoi se va cumpara aceasta parte a partii Exxon, 50% din Neptun Deep, si in paralel sunt convins ca in perioada urmatoare vom vedea in parlament si legea offshore. Noi ne-am asumat ca in aceasta sesiune parlamentara ea va fi publicata.

Exploatarea gazelor din Marea Neagra a inceput, cei de la Black Sea Oil and Gas au inceput in urma cu 2 ani de zile, si sunt pe punctul de a introduce gaz in sistemul national de transport. Vom avea in aceasta vara gaze din Marea Neagra in sistemul national de transport. In momentul in care se va stabiliza productia vom avea 1 miliard de metri cubi de gaz in plus in sistemul national de transport.

Neptun Deep, acel perimetru care este cel mai mare perimetru descoperit pana acum, mai devreme de 2026 nu va putea fi operationalizat. El este gandit intr-un asemenea fel incat cu investitiile din PNRR, cu investitiile din fondul de modernizare de producere a energiei electrice prin gaze naturale, sa fie finalizate, iar gazele din Marea Neagra, surplusul, sa poata fi consumat in Romania.

Tehnologia si toate contractele, cu contractori si subcontractori, vor fi preluate odata cu achizitionarea acestie parti. Nici Exxon nu facea acest lucru, avea subcontractori specializati care exact asta fac. Exista diferite simulari de procente pentru fiecare parte, avem modele matematice, stim cum se ajunge la acest proces.”