Ministrul Educatiei: Ultima Ora, Schimbari Radicale pentru Milioane de Elevi din Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de schimbari foarte importante pentru toate scolile din Romania, care vor avea impact pentru milioane de elevi, iar mai jos aveti in primul rand o explicatie oferita pentru motivele din spatele acestor schimbari cu efect pe termen lung.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre un proiect pilot pentru Bacalaureat si Evaluarea Nationala care sa duca la o evaluare standardizata si digitalizata, proiectul urmand a fi derulat in cateva judete din Romania de catre autoritati, iar mai multe detalii aveti in declaratia data mai jos.

“Bun. Unu: sistemul de învățământ este cel mai mare sistem public în orice țară. Doi: Ministerul Educației nu se poate și nu își propune să se substituie fiecărui profesor. Trei: guvernanța și organizarea de sistem fac parte din obiectivele pe care le avem în vedere.

Patru: aceste lucruri trebuie să fie făcute după o analiză foarte atentă, pentru că sunt schimbări radicale care afectează un sistem care, repet, este cel mai mare sistem public. Cinci: dacă nu începem de undeva și dacă vom aștepta tot timpul să avem absolut totul pus la punct ca într-un mecanism perfect și să începem reforma în educație.

Pentru ca primele rezultate să se poată vedea minim după un ciclu de învățământ, 12 ani, spre exemplu, faceţi socoteala la acel termen îndepărtat adăugați 12 ani și vedeţi cam când se vor schimba sistemul de educație și societatea.

Vă înţeleg foarte foarte bine curiozitatea. Vă reamintesc faptul că sunt ministrul care în anul 2015 am introdus corectarea la Bacalaureat încrucișat între județe și, vă reamintesc, atunci curiozitate a fost foarte mare pentru a ști unde se corectează lucrările elevilor dintr-un anumit județ. La fel cum nu v-am răspuns atunci, nu o să vă răspund nici acum înainte de a ști aceste lucruri, din motive care presupun că sunt lesne de înțeles.

Nu. Asta încerc să vă spun. Așa cum atunci am spus că elevul nu este interesat în ce județ i se corectează lucrarea, dacă se corectează dincoace de limita de județ sau dincolo de limita de județ, elevul nu va fi interesat nici acum dacă cei care îi corectează lucrarea de la Bacalaureat din acest sistem pilot într-un judeţ sunt profesori care vor primi aceste lucrări într-un sistem securizat informatic, dintr-un județ sau din alt județ. Elevii nu vor fi afectați de acest lucru.”