Adrian Marinescu: Declaratia de Ultima Ora privind Lockdown si Masurile de Restrictie

Adrian Marinescu, binecunoscutul doctor si director medical al Institutului Matei Bals din Bucuresti, a vorbit despre lockdown si masurile de restrictie impuse din cauza pandemiei de Coronavirus, el dand de inteles ca nu toate au fost chiar atat de bune, sau necesare pentru Romania la inceputul 2020, si nu numai.

Adrian Marinescu explica si ratiunea uneia dintre masurile care a generat foarte multe controverse dupa ce a fost pusa in aplicare, chiar daca s-a aplicat in mai toata Europa, iar mai multe detalii puteti vedea in declaratia care a fost inregisrata in clipul de mai sus.

“Cred ca raspunsul este destul de simplu. Raspunsul meu vine cu o intrebare retorica. Stii vreo tara din Europa care sa fi avut vreo alta abordare, in afara de Suedia ? Si eu mi-am pus problema, de ce unele masuri, care erau mai putin logice, au fost luate la fel peste tot. S-au bazat pe niste studii, ma rog, mai putin, sau mai mult documentate.

Apropo de ora si de restaurant. Logica alegerii orelor pleca de la comportamentul probabil al mesenilor, adica se considera ca in general tinerii vor veni mai tarziu ca ora. Oamenii in varsta nu vor rezista, nu se vor duce la ora 00:00 la restaurant, in plus se consuma mai mult alcool, si atunci comportamentul pe care l-ar avea ulterior ar putea duce la mai multe interactiuni.

Asta era logica lor. Erau multe lucruri care se puteau face altfel. Si cu scolile, tot timpul cat scolile au fost inchise, cei mici au interactionat, considerau ca sunt in vacanta. Se intalneau intre ei. Ca sa nu mai vorbim ca treaba cu lockdown-ul in Romania a fost discutabila, lockdown adevarat a fost in China.

La noi lockdown-ul nu era atat de clar, asa ca puteai sa iti faci o declaratie, te duceai pana la magazin, oamenii interactionau, puteau sa se intalneasca acasa al un amic, de exemplu. Cele mai cautate erau locuintele care aveau la parter un magazin alimentar, iar oamenii se duceau la un prieten acasa si stateau acolo pana a doua zi.

Pandemia nu este egala cu disparitia virusului, ca intai dispare pandemia, si apoi virusul prin cazuri izolate dispare. S-ar fi intamplat disparitia virusului si fara razboi, dar s-a intamplat altceva, mediatic cand a venit razboiul n-a mai fost interesanta pandemia. Eu ma intrebm ce se intampla daca in plina pandemie aparea razboiul, ca sigur scadea interesul pentru pandemie.”