Ministrul Sanatatii: Avertismentul de Ultima Ora Transmis pentru Toti Romanii Azi

Ministrul Sanatatii a transmis astazi un avertisment de ultima ora care este extrem de important pentru foarte multi romani din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste in mod oficial despre faptul ca in Romania durata de tratare a bolilor este mult mai mare decat in alte tari europene, ceea ce pune presiune pe sistemul medical.

Ministrul Sanatatii ne spune deasemenea si ca nici supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente din spitale nu este o solutie sustenabila, si ca trebuie facuta o retea de locatii de tratare ambulatorie a romanilor care au nevoie de ajutor medical, fara ca ei sa ajunga efectiv in spitale.

“Dezvoltarea unor servicii medicale preventive, adica o medicina a omului sanatos, evaluarea periodica care permite depistarea precoce a bolilor, prelungirea duratei vietii sanatoase, asta ne intereseaza. Asta este de fapt cea mai buna investitie pentru ca Romania, fata de alte tari, are o foarte mare discrepanta in ceea priveste durata bolii.

Putem avea, sa spunem, o speranta medie apropiata de a altor tari, a duratei vietii, insa noi trebuie sa tratam oamenii mai multi ani decat trebuie sa le trateze sistemele medicale din alte tari. Este destul de greu, remarcati ce opozitie exista, in momentul de fata, in dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea serviciilor de primiri urgente.

Se prefera transportarea oamenilor la spitale, iar lucrul acesta nu este deloc sustenabil pentru ca va duce la cresterea cheltuielilor din sanatate intr-un ritm mai mare decat creste produsul intern brut, iar la un moment dat evident ca lucrurile se blocheaza. E o preocupare foarte mare, inclusiv in SUA, care are un procent incredibil din PIB alocat sanatatii, aproape 18%.

Ganditi-va ca media europeana este in jur de 9% – 10%, in Romania are 5.7%, insa SUA are 18%. Chiar si asa, aceste sisteme care cheltuiesc foarte multi bani isi dau seama ca nu mai pot sa continue asa. E bine sa putem sa avem si o strategie de educare a populatiei, dar si a personalului medical, care sa poata sa mearga concordant cu o politica de invstitii in sistemul sanitar.

Acesta pe de o parte trebuie sa reabiliteze, sa construiasca spitale noi, dar care trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea unor servicii medicale suficient de extinse la nivel ambulatoriu incat sa permita evaluarea, diagnosticarea si tratarea ambulatoriu a marii majoritati a pacientilor din Romania. Noi aveam inainte de pandemie circa 4  milioane de internari pe an, ceea ce este foarte mult.”