DSU Romania a Pus in Functiune Centrul Mobil de Instruire a Populatiei pentru Situatii de Urgenta

DSU Romania Pus Functiune Centrul Mobil Instruire Populatiei Situatii Urgenta

DSU Romania a anuntat in mod oficial punerea in functiune a Centrului mobil de instruire a populatiei pentru raspuns la situatii de urgenta, cu o prima prezentare cu elevi la una dintre scolile din Bucuresti.

“Împreună, cu eforturi comune și integrate salvăm vieți!

Astăzi, 11 mai 2022 s-a dat startul punerii în funcțiune a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență, prima misiune de instruire a elevilor fiind realizată în București, la Școala ,,George Călinescu” din sectorul 5.

După 1 an în care centrul mobil nu a putut să își desfășoare activitatea din considerente epidemiologice, odată cu realizarea evenimentului de astăzi, centrul mobil va putea pe întreg parcursul anului să staționeze în mai multe orașe din țară pentru a-și continua obiectivul principal, și anume de a instrui elevii din unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial în vederea conștientizării riscului la dezastre, prin cultivarea comportamentelor de evitare a tragediilor și gestionare a situațiilor de urgență.

Astăzi, în intervalul 9-17, aproximativ 160 de elevi din cadrul Școlii ,,George Călinescu”, în serii consecutive de 10 elevi participă la instruire în cadrul acestui centru mobil (durata unui ciclu de instruire este de 30 minute), sub atenta instruire a personalul specializat din cadrul DSU. Ei au putut învăța astfel, în timp real, cum pot evita și mai ales cum să se comporte la apariția unei situații de urgență în propria locuință, eveniment care poate avea repercusiuni grave asupra vieții tuturor reprezentanților familiei.

Fie că vorbim despre simularea unui cutremur, a unor fenomene meteo extreme sau a unui incendiu folosind “flăcări digitale” de ultimă generație, toți cei prezenți au avut parte de un tip de învățare experiențială, ce a făcut ca prin scenariile expuse de formatori, toți cei prezenți să conștientizeze riscurile, să prevină apariția unor accidente și să știe să acționeze în timp util, pentru a-și salva viața și bunurile.

La evenimentul care a avut loc la Școala ,,George Călinescu” au participat: ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat, șef al DSU, dr Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, general locotenent Dan Paul Iamandi, adjunctul inspectorului general, general de brigadă Benone Duduc, prefectul Municipiului București, domnul Toni Greblă, Inspectorul general școlar al Municipiului București, doamna Mihaela Ștefan, precum și dl Marco Hößl, Director General Kaufland România.

Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență va fi anexat Caravanei ,,Fii pregătit” (centru de organizare a cursurilor de prim ajutor), fapt care va conduce la un nou tip de învățare complexă a populației din întreaga țară, urmând îndeaproape obiectivele esențiale ale DSU în domeniul pregătirii populației în fața dezastrelor.

Programul de deplasare prin țară a celor două centre de instruire va fi comunicat în timp util, misiunea noastră fiind aceea de a instrui cât mai mulți oameni în vederea evitării dezastrelor.

În martie 2021, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundatia pentru S.M.U.R.D., cu sprijinul Kaufland Romania, a achiziționat și a pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență.

Centrul este construit într-o configurație de semiremorcă, fiind complet autonom. Acesta își va începe activitatea de instruire în unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial, urmând ca în cursul anului să staționeze în mai multe orașe din țară pentru a forma o parte cât mai mare a populației în vederea cultivării comportamentelor de evitare a tragediilor și gestionare a situațiilor de urgență.

Prin obiectivul său de formare a populației, Centrul mobil va îmbunătăți capacitatea de identificare și reducere a pericolelor, astfel încât să scadă numărul de accidente în locuințe. Participanții la formare experimentează scenarii de urgență sigure, dar extrem de realiste, ce pot varia în intensitate și rezultat.

Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, cum ar fi incendiile, printre care: aragaz, dulap inteligent cu ardere, cuptor cu microunde, coș de gunoi, prăjitor de pâine, tablou electric cu scânteie, prize fumegânde, mașină de spălat, alarmă de incendiu, butoi chimic, butelie de gaz, aer condiționat, simulare fum care iese pe sub ușa încălzită, alarme de fum, fereastră de evacuare.”