Ministrul Energiei: Ultima Ora, Anuntul Important Privind Preturile Gazelor

Ministrul Energiei a transmis un anunt extrem de important cu privire la preturile gazelor naturale in Romania, iar asta pentru ca vorbim despre o decizie in baza careia autoritatile din tara noastra ii asigura pe romani de faptul ca la iarna preturile gazelor nu vor mai creste.

Ministrul Energiei spune ca inclusiv in aceasta iarna, pretul gazelor va fi tot de 31 de bani pe metru cub, indiferent de cati bani se vor consuma de catre romani, aceasta fiind marea diferenta fata de iarna anului trecut, deci in mod teoretic n-ar trebui sa creasca preturile, mai ales pentru cei care consuma peste 300 kW intr-o luna.

“Haideti sa vedem cum va reactiona piata romaneasca cand intra si acest gaz din Marea Neagra (n. red. intrebat daca se va ieftini gazul in Romania), nu ma astept la minuni in aceasta iarna, avem razboi la frontiera, suntem intr-o situatie regionala complicata, dar gaze vom avea, sarcina noastra este sa le asiguram.

Repet, in aceasta iarna nu se pune problema ca preturile sa fie mai mari de 31 de bani, de data aceasta indiferent de cat consumam. Daca va aduceti aminte, pana la 1 aprilie era o limita de consum de 300 de metri cubi, dar acum nu mai vorbim despre aceasta limita impusa.

Noi nu avem aceasta problema (n. red. privind plata gazului rusesc in ruble) pentru ca nu avem contract direct. Nicio companie din Romania nu are contract direct cu Gazprom, ci cu unele companii intermediare, companii care au rezidenta in Uniunea Europeana, care au sucursale in Romania, iar platile se fac in Romania.

Nu, era vorba despre un tranzit catre partea centrala a Europei (n. red. la intrebarea privind inchiderea unui coridor de livrare prin Ucraina), nu era vorba despre tranzitul prin Romania, de altfel daca nu ma insel, de la 1 aprilie tranzitul prin Ucraina catre Romania nu a mai important din Ucraina, s-au redirectionat importurile prin sudul Romaniei, prin Negru Voda Cardan.

Per ansamblu, total incasari pe care statul roman le va avea din exploatarea gazelor din Marea Neagra este 60%, procent din total venituri, iar 40% va evalua investitorul. Procentul se aplica la total venituri minus investitia recuperata, deci ce ramane dupa ce se recupereaza investitia.”