Ministrul Educatiei: Deciziile Radicale de Ultim Moment pentru Toate Scolile

Ministrul Educatiei Deciziile Radicale Ultim Moment Toate Scolile

Ministrul Educatiei vorbeste dupa examenul de Bacalaureat 2022 despre o serie de schimbari radicale care vor fi facute in toate scolile Romaniei pentru milioane de elevi, atat la nivel de curiculum in baza carora vor invata, cat si in ceea ce priveste aducerea evaluarii digitalizate la examenele nationale incepand din cursul anilor urmatori.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce fel de schimbari importante sunt asteptate in scolile Romaniei pentru ca procesul educational sa fie imbunatatit si elevii sa beneficieze de un act educational in baza carora sa poata asimila materia si sa deprinda competentele necesare in parcurgerea anilor de studiu in unitatile de invatamant ale tarii.

“Vom avea o analiza defalcata pe scoli, in unele scoli da, orele remediale au fost tinute serios, si au ajutat. In alte scoli, din pacate, nici acest lucru nu a putut sa ajute. O cauza a fost intr-adevar aceasta, mai apoi nu trebuie sa uitam ca materia de examen a fost simplificata, a fost o alta cauza, subiectele au fost corect calibrate, si cred ca anul acesta au fost mult mai bine organizate examenele nationale.

Am folosit evaluatori, profesori, care au fost formati pentru a efectua aceasta evaluare. Anul trecut, din pacate, desi erau evaluatori formati, inspectoratele scolare judetene au preferat sa utilizeze profesori evaluatori care nu au fost formati, in cea mai mare parte, din pacate pentru elevii din toata tara.

Vom face toate eforturile pentru ca la anul sa putem extinde evaluarea digitala la nivel national. Nu este simplu, am reusit la nivel pilot, si sunt indreptatit sa cred ca vom generaliza la nivel national acest proiect. Mai mult, nu e suficient sa ai evaluare digitala, mai apoi imi doresc sa avem o administrare digitala a acestor examene nationale.

Nu e suficient sa faci evaluarea foarte performanta, mai important este planul cadru si un curiculum adaptat nevoilor elevilor. O alta concluzie pe care am reusit sa o desprindem in urma administrarii digitale a fost aceea ca nivelul de abstractizare al unor discipline, si gradul de incarcare al lor, nu este in favoarea dobandarii acelor competente care sunt de interes pentru elevi.

Curiculumul va trebui radical revizuit, iar planurile cadru deasemenea. Acest lucru se va intampla incepand cu septembrie 2023, pana atunci sunt convins ca vom avea adoptata si intrata in vigoare legea invatamantului preuniversitar si cea a invatamantului superior, pachet legislativ de baza care transpune Romania Educata.”