Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultima Ora, Semnal de Avertizare pentru Romani

Ministrul Sanatatii transmite un semnal de avertizare foarte serios pentru romanii din intreaga tara in momentul de fata, oficialul guvernamental vorbind in cadrul unei declaratii despre noile accize pentru tutun si bauturi cu zahar, spunand ca in cazul primului exista costuri crescute asociate serviciilor de sanatate.

Ministrul Sanatatii spune ca utilizarea tutunului in forma clasica, sau prin incalzire, ar trebui eliminata intr-un anumit moment in Romania din cauza riscurilor care exista pentru sanatatea oamenilor, ceva ce nu auzim pentru prima oara de la un profesionist in sanatate, dar ceva ce probabil vom mai auzi in cursul anilor urmatori.

“Asa ar trebui sa fie (n. red. ca o parte dintre banii obtinuti din supraimpozitarea tutunului sa ajunga in sanatate), daca exista o taxare care se refera la sanatate, de lucrul aceste ar trebui sa beneficieze institutiile ministerului, sau diverse alte programe medicale, pe de o parte, si sa fie concentrate pe zona de preventie, sunt elemente foarte importante, preventive, care trebuie sprijinite prin politic publice.

E complicat cateodata, vedeti ca au aparut produse de tutun mai “sanatoase” decat cele clasice, mai sanatoase in ghilimele, nu cred ca trebuie sa judecam in acest fel, pentru ca in mod clar utilizarea tutunului in forma clasica, sau prin incalzire trebuie limitata, si pana la urma eliminata intr-un anumit moment.

Sigur ca si aceste politici fiscale legate de bauturile care contin o cantitate mare de zahar pot sa intregeasca tabloul, un e o noutate in Romania, se intampla in multe alt tari, si cred ca este o abordare care este rationala. Trebuie sa existe circuitul banilor, deoarece cheltuielile mai mari la care sunt supusi cei care deconteaza pana la urma asigurarile de sanatate, respectiv CNAS, CJAS, trebuie sa aiba la dispozitie resurse.

Schimbarea de paradigma de la tratament la preventie dureaza foarte mult, inseamna schimbarea mentalitatii populatiei, a unora dintre profesionistii din sanatate, dar lucrul acesta trebuie sa fie sustinut, si sustenabil in acelasi timp, pentru ca doar o astfel de evolutie va imbunatati indicatorii starii de sanatate pentru populatia din Romania.

Va face deasemenea si sistemul de sanatate din Romania rezilient, ca ne place acest termen, nu unul de pandemie, sau de urgente de sanatate publica, ci de adresare a problemelor cu care se confrunta multe categorii de populatie din Romania in fiecare an de zile, iar banii suplimentari pot fi de mare ajutor.”