Ministrul Sanatatii: Recomandarea mastii, noi vaccinuri, declaratia privind starea de alerta

Ministrul Sanatatii a vorbit intr-un interviu despre masca de protectie pe care o recomanda in valul 6 al Coronavirus, care a inceput in Romania, obligatia de a o purta revenind deocamdata in spitale, insa el spune ca se incearca trecerea prin aceasta perioada cu multe infectari fara impunerea sa peste tot la nivel national.

Ministrul Sanatatii spune ca noi vaccinuri eficiente impotriva variantei Omicron ar trebui sa fie disponibile incepand cu luna septembrie a acestui an, asta in timp ce nu se ia in calcul in momentul de fata reinstituirea starii de alerta in Romania, sau reimpunerea obligatiei de izolare la domiciliu in caz de infectare.

“Asteptam cu nerabdare mult promisele vaccinuri cu noua formula, care teoretic, cel putin teoretic, ar putea sa opreasca transmiterea. Exista un orizont de timp, din ceea ce stiu eu de la producatori, probabil ca luna septembrie va fi cea in care vor fi lansate si distribuite aceste vaccinuri.

Pana atunci nu mai primim, exista un moratoriu al livrarilor in aceasta perioada practic livrarile sunt decalate pana in toamna, iar promisiunea este legata de faptul ca in toamna se vor livra doar vaccinuri cu noua formula. Eu nu am auzit vreo discutie privind reintroducerea obligativitatii purtarii mastii de protectie, noi o recomandam, e de fapt singura masura care a mai ramas, practic, pe langa igiena mainilor si evitarea aglomeratiei ca sa reducem transmisibilitatea.

Altceva nu mai avem la indemana, si poate ati calatori cu companii internationale de aviatie care utilizeaza masca la bordul avioanelor lor. Practic, noi doar am adus la cunostinta publicului faptul ca este o situatie epidemiologica in evolutie, iar fiecare face asa cum crede mai bine pentru a se proteja el, sau persoanele apropiate.

Unde avem, insa o parghie, si cred ca este foarte importanta, este la nivelul unitatilor sanitare unde exista o reglementare veche de vreo 6 ani, care permite celor care conduc aceste unitati sanitare sa ia masurile necesare pentru a impiedica asa-numita transmitere nosocomiala, adica transmiterea bolii in cadrul unitatii sanitare ca urmare a prezentei acolo, sau a unei manevre medicale.

Eu stiti ca nu sunt adeptul acestui tip de masuri(n. red. stare de alerta si izolare la domiciliu) si cred ca am obtinut mult mai mult cu o abordare echilibrata de convingere si participare a cetatenilor la aceste masuri de protectie, in contextul in care ministerul ofera populatiei posibilitatea diagnosticului ambulatoriu, evaluarii si tratamentului ambulatoriu, nu avem niciun motiv sa actionam in alt fel.”