Ministrul Sanatatii: Declaratia de Ultima Ora privind Masurile Valului 6 in Romania

Ministrul Sanatatii Declaratia Ultima Ora Masurile Valului 6 Romania

Ministrul Sanatatii a facut astazi o declaratie foarte importanta cu privire la masurile pe care Romania trebuie sa le ia in plin val 6 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta pentru ca ele trebuie gandite si luate responsabil, secvential, si in baza unor elemente obiective privind evolutia pandemiei.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca nu exclude probabilitatea sa existe probleme in spitale, inclusiv blocaje precum cele din valurile anterioare, spunand ca scopul sau este sa asigure acces la servicii medicale pentru toata lumea, dar si asistenta prespitaliceasca pentru romanii care au COVID.

“Masurile trebuie luate responsabil, secvential, si sa incerci sa gasesti acele elemente care sunt intr-adevar obiective, cum spuneam, gradul de incarcare al sistemului de sanatate, accesul la servicii de sanatate, da, dar nu asa sa iei masuri care sa puna in pericol sanatatea si economia.

Orice este posibil, problema este sa nu fie probabil(n. red. intrebat daca vor mai fi blocaje in spitale), intre posibil si probabil este o foarte mare diferenta. Am avut grija, avem aceeasi grija in momentul de fata, inclusiv in ceea ce facem in momentul de fata apropo de accesul pacientilor la servicii medicale obisnuite, sau cele de rutina, si avem grija sa facem lucrul asta asigurand asistenta medicala prespitaliceasca pentru pacientii care au COVID.

Nu vrea sa ma gandesc la ce se intampla cu milioanele de doze nefolosite, noi am incercat sa le valorificam, am vandut 7.5 milioane de doze, ceea ce a insemnat o economie cred ca foarte importanta la buget, dar repet, mai avem niste milioane de doze, si urmeaza sa mai vina alte milioane de doze. Contractul se intinde pana la finalul anului 2023, dozele nu sunt platite, ele vor constitui obligatie de plata in momentul livrarii.

Promisiunile producatorilor, si a Comisiei Europene, care a negociat acest contract, sunt ca in acest an, incepand cu septembrie, vom primi formula noua a vaccinului, iar contractul de anul viitor, vom vedea, sper sa existe o putere de negociere suficienta incat sa convingem producatorii sa livreze doar cantitatile solicitate, nu orice cantiate care risca sa se deprecieze.

Lucrul acesta cred ca afecteaza nu doar finantele publice, ci afecteaza foarte serios, daca cantitati mari de vaccin vor fi neutralizate, lucrul acesta va influenta in mod negativ increderea in vaccinare in genera. Cred ca lucrul acesta ar trebui sa preocupe pe toata lumea, inclusiv pe producatori, pentru ca vaccinurile sunt produse biologice, sensibile.”