Ministrul Apararii: Ultima Ora, Anuntul Privind Stagiul Militar Voluntar in Armata

Ministrul Apararii a facut un anunt extrem de important cu privire la stagiul militar voluntar in Armata Romana pentru oricare dintre milioanele de romani care intra in categoria celor care pot participa la aceasta pregatire optionala care va fi posibila in Romania.

Ministrul Apararii explica mai jos cum anume va fi gandit acest stagiu militar voluntar in Romania printr-o noua lege care ar urma sa fie votata in 2023, romanii cu varsta intre 18 – 35 de ani putand sa se inscrie pentru a fi antrenati de catre Armata Romana timp de 4 luni.

“Legea care prevede stagiul militar voluntar este in transparenta, si in aceasta toamna va intra in Parlament, si cred ca de la anul, probabil in toamna, vom finaliza aceasta lege. Intre 18 si 35 de ani oricine poate sa ceara sa faca un stagiu militar, sigur se face un interviu, o vizita medicala, un examen psihologic, sau altele.

Conform legii se pastreaza locul de munca in perioada stagiului militar voluntar, si sunt obligati inclusiv privatii sa faca acest lucru pentru ca exista o lege care este legata si de pregatirea economiei pentru … . Se primeste dupa o verificare si la angajator o instiintare si o cerere din partea centrului militar judetea, probabil ca asa va propune si legea, si se incepe un stadiu de pregatire militara de maxim 4 luni.

S-ar putea sa fie si mai scurt, depinde de arma la care vrei sa faci, probabil ca arma la care vrei sa faci ar putea fi legata si de optiunea pe care o ai ca individ, ca si voluntar. Sigur ca daca vin IT-isti, vine un IT-ist care vrea sa faca putina armata, cu siguranta ii vom gasi sa lucreze intr-un domeniu proxim pentru meseria lui, ar putea sa se ocupe de cybersecurity, sau alta zona.

Un specialist in electronica poate sa fie rachetist, sau un inginer … . Este nevoie in armata de toate profesiile in acest moment, de la, sa spunem, profesiile tehnice, pana la cele umaniste. Cu siguranta ca incepem si facem in viitor, si universitatea de aparare, vom face o tot mai mare deschidere catre societatea civila.

Necesar avem in toate compartimentele (n. red. intrebare legata de incadrarea la arma), cu siguranta ca aici mergem pe doua componente, optiunea (cererile sunt importante), si am putea avea inclusiv o grila de oferte. Va fi un modul de pregatire generala fizica, si vom avea pregatiri specifice in anumite zone.”