Alexandru Rafila: Anunturi de ULTIMA ORA privind Spagile date de Romani in Sistemul Medical

Alexandru Rafila vorbeste despre una dintre cele mai importante probleme ale sistemului educational din Romania, spagile date cadrelor medicale din tara, spunand ca e o problema pe 2 paliere, pe de o parte lipsa de educatie/caracter a cadrelor medicale, si “traditia” romanilor de a da “cadouri”.

Alexandru Rafila spune ca ministerul Sanatatii incearca sa schimbe mentalitatea romanilor, dar e un proces de durata, care necesita timp, insa schimbarea mentalitatii poate veni si multumita schimbarii de generatii, iar asta deoarece persoanele tinere nu sunt la fel de dispuse sa ofere orice fel de “cadouri” cadrelor medicale din Romania.

“Noi avem o statistica pe care o primim lunar in compartimentul de integritate din minister. Cazurile de sesizare privind pretinderea de foloase necuvenite din partea personalului medical, reprezinta circa 2% din totalul pacientilor. Exista un soft care ii indruma automat intr-o zona in care pot face o plangere daca considera acest lucru necesar.

Sunt aproape toti cei 2% care fac acest lucru, sunt diferente mici intre cei care reclama catre minister, si cei care reclama catre institutiile abilitate acest lucru. E o situatie, sigur, preocupanta, sigur nu putem sa fim de acord cu ea, dar sunt doua elemente pe care nu putem sa le evitam decat daca suntem nesinceri.

Un element este legat de lipsa de educatie, sau lipsa de caracter, a unora dintre cei care pretind foloase necuvenite, iar al doilea lucru, care este poate si mai greu de infrant, este traditia. Traditia care spune, sau genereaza, o dorinta a unor pacienti sa ofere diverse cadouri, sau chiar bani, personalului medical in semn de recunostinta.

Incercam pe toate caile, cel putin cele pe care le avem noi la dispozitie, sa schimbam mentalitatea, dar asta e o chestiune de durata, nu e o chestiune pe care o schimbi de azi pe maine. Viata ne-a demonstrat ca insistenta, repetarea, educatia, sunt mai eficiente decat masurile coercitive care se iau, de multe ori, demonstrativ, pe termen scurt, si care au impact extrem de limitat.

Eu sunt convins ca odata cu schimbarea structurii demografice, de generatii, aceste comportamente care sunt mai degraba de apanajul persoanelor de varsta mea, sau de varsta dumneavoastra, din generatia noastra, va disparea pentru ca tanara generatie, din ceea ce vad eu si la copilul meu, are o abordare mult mai pragmatica, si mai directa care nu cred ca e favorabila acestor abordari.”