Ministrul Sanatatii: Raportarea de ULTIMA ORA de Importanta Majora pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Raportarea ULTIMA ORA Importanta Majora Toti Romanii

Ministrul Sanatatii a facut o raportate de ultima ora care este extrem de importanta pentru milioane de romani din intreaga tara, iar despre ea trebuie sa stie toata lumea, si asta pentru ca vorbeste despre problema serioasa a infectiilor nosocomiale din spitale care genereaza extrem de multa ingrijorare pentru foarte multi romani.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre diferentele mari care exista intre Romania si alte tari, cel putin la nivel de raportare, fiind pregatite si masuri pentru a reduce numarul de persoane care sunt afectate de catre aceasta problema foarte serioasa care exista in multe spitale din Romania, din pacate.

“Cred ca in ultimul an, din acest punct de vedere, s-a reusit cea mai importanta evolutie din ultima perioada, ultimii 5 – 10 ani, nu stiu sa spun exact. Am reusit sa facem foarte multe lucruri care pot sa duca la controlul acestui fenomen de infectii nosocomiale. Trebuie sa spun un lucru care sa fie clar pentru toata lumea, nu putem sa pledam pentru doua chestiuni care sunt contradictorii.

Ele putand sa afecteze serios si credibilitatea sistemului sanitar, nu neaparat a ministerului, ci a profesionistilor care lucreaza in domeniul sanatatii. Romania, in momentul de fata, raporteaza, dupa o evolutie crescatoare, 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infectii asociate asistentei medicale, 1%. Media la nivel european este de 7%.

Noi am crescut de la 0.2%, la 1%, este adevarat. La nivelul Uniunii Europene sunt in fiecare an 37.000 de decese care sunt datorate infectiilor asociate asistentei medicale, iar numarul de decese care sunt partial atribuite acestor infectii, pentru ca pacientii au multe patologii, unele poate chiar foarte complicate, este de cel putin 3 ori mai mare, conform datelor ECDC.

Romania are circa 5% din populatia Uniunii Europene, si daca ar fi sa extrapolam aceste cifre la nivelul tarii noastre, am vedea ca si in Romania numarul de decese care ar putea sa fie atribuite asistentei medicale, in mod real, ar fi, probabil, de 1.700 de decese care s-ar inregistra la nivelul unui an in Romania. Sigur ca lucrul acesta ar trebui sa il putem constanta, corela, raporta corect.

Se intampla, nu exista nicio tara in lumea asta in care infectii de acest gen sa nu existe, insa in momentul in care exista, sa spun asa, opinii foarte vehemente ca trebuie sa facem totul pentru disparitia acestor infectii, nu vom reusi, pentru ca daca se va crea o presiune publica ….”