Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Masurile Importante la Nivel European care vor avea Impact in Romania

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Masurile Importante la Nivel European Impact Romania

Ministrul Educatiei vorbeste despre masurile foarte importante care au fost discutate la nivel european, si care vor avea un impact inclusiv pentru Romania, iar asta deoarece aduce in atentia oamenilor o serie de discutii cu privire la hotarari care vor fi implementate pentru asigurarea refugiatilor din Ucraina la educatie si piata muncii.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce s-a discutat in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Strasbourg, ea vizand mai multe segmente care vizeaza recunoasterea calificarilor pe care le au refugiatii din Ucraina, si facilitarea unui acces mai usor la educatie si piata muncii pentru ei in aceasta perioada.

“În data de 16 noiembrie 2022 s-a desfășurat la Strasbourg a 10-a reuniune de lucru a Grupului de Coordonare a Proiectului al Pașaportului European de Calificări pentru Refugiați (EQPR). Cu acest prilej, au fost discutate rezultatele și etapele de urmat pentru asigurarea accesului refugiaților la educație și la piața muncii.

România, prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (Centru ENIC-NARIC), este unul din cei 20 de parteneri în cadrul proiectului lansat în 2017 pentru a facilita integrarea refugiaților, fiind implementat de Consiliul Europei, cu sprijinul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

Reuniunea de la Strasbourg i-a avut ca invitați și speakeri pe dl. Villano Qiriazi, directorul Departamentului Educație din cadrul Consiliului Europei, dna Leyla Kayacik, Reprezentant Special pentru Migrație și Refugiați din cadrul Consiliului Europei, Andreas Wissner, reprezentantul UNCHR pe lângă Instituțiile Europene de la Strasbourg. Au luat parte, de asemenea, reprezentanții Centrului de recunoaștere din Italia (CIMEA) care au prezentat noul proiect comun Uniunea Europeană/Consiliul Europei „Sprijin pentru un mecanism național eficient de recunoaștere a calificărilor refugiaților în Italia”.

În concluziile acestei reuniuni, reprezentanții Consiliului Europei au mulțumit partenerilor pentru sprijinul și contribuția lor continuă la implementarea proiectului și au anunțat că această organizație internațională interguvernamentală – Consiliul Europei se va concentra în perioada următoare pe dezvoltarea unui nou instrument juridic dedicat utilizării EQPR în statele membre ale Consiliului Europei și a unor îndrumări către autoritățile naționale în vederea derulării activităților specifice de recunoaștere a calificărilor refugiaților și pentru consolidarea capacității administrative.

Menționăm că EQPR a fost introdus în legislația națională, la inițiativa CNRED, prin Ordinul de ministru nr. 3.691/5 mai 2022 pentru modificarea Metodologiei de recunoaștere și echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate (aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3630/2018) și pentru adoptarea unor măsuri privind recunoașterea calificărilor persoanelor care beneficiază de o formă de protecție internațională pe teritoriul României, care a reglementat, de asemenea, aspecte privind recunoașterea calificărilor tuturor cetățenilor care beneficiază de protecție internațională pe teritoriul României.”