Ministrul Sanatatii: Deciziile de ULTIMA ORA, ce Schimbari Importante se Fac pentru Romani

Ministrul Sanatatii Deciziile ULTIMA ORA Schimbari Importante Fac Romani

Ministrul Sanatatii anunta schimbari majore de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, ele urmand a avea un impact major, si fiind ceea ce asteapta foarte multa lume de ceva vreme, iar asta pentru ca vorbim despre masuri menite sa imbunatateasca asistenta medicala primara in tara noastra.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce trebuie sa fie facuta o debirocratizare a sistemului de asistenta medicala primara in Romania, de ce este nevoie de masuri menite sa le ofere romanilor conditii mult mai bune atunci cand cauta asistenta medicala de acest gen, totul fiind gandit intr-un asemenea fel incat sa beneficiem de cea mai buna ingrijire medicala.

“De asemenea, în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, pentru ca aceasta să sa preia „,reversul piramidei” trebuie asigurat un cadru predictibil de dezvoltare în care să se asigure formarea resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii și asigurarea sustenabilității financiare şi operaționale a cabinetelor de medicină de familie.

Astfel, nevoia de dezvoltare a asistenței primare rămâne pregnantă, fiind necesară integrarea cu asistenţa comunitară şi asigurarea unui standard de calitate şi performanță național. În acest scop, se va dezvolta un cadru de evaluare a performanței la nivel național, care va constitui mecanismul de referință a monitorizării evoluției medicinei primare.

Sistemul de medicină primară trebuie să se debirocratizeze, asigurând serviciile medicale de diagnostic, evaluare, tratament şi monitorizare a pacientului. In acest fel, medicina primara va funcționa prin sistemul de retenție a pacientului la nivelul îngrijirilor primare, oferind servicii medicale adaptate competenţelor medicului de familie și nu prin sistemul de gatekeeper. Astfel, se prevede coordonarea și integrarea crescută a medicinei primare în sistemul de sănătate (ambulatoriu, explorări, spitalizare, recuperare).

Astfel, vor scădea internările evitabile, risipa de resurse financiare şi va creşte satisfacției pacientului față de medicul de familie. Încărcarea administrativă a medicinei primare va fi diminuată prin digitalizare şi debirocratizare. Pentru aceasta, autoritățile din sănătate, (Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti) dar şi alte autorități cu impact (Evidența populației, Ministerul Muncii) îşi vor armoniza sistemele digitale şi le vor integra cu cele sociale, astfel încât la nivel de cabinet medicul şi pacientul sa aibă un singur punct de intrare și raportare.

Mai mult, în acest sens, Strategia prevede faptul că stimulentele pentru calitatea îngrijirilor și performanța lor vor fi integrate în modalitatea de plată a serviciilor şi monitorizate prin sistemele de raportare digitală existente şi dezvoltate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi de către Ministerul Sănătății.”