Ministrul Apararii Anunta Masuri Extrem de IMPORTANTE Luate in Plin Razboi in Ucraina

Ministrul Apararii Anunta Masuri Extrem IMPORTANTE Luate Plin Razboi Ucraina

Ministrul Apararii anunta in mod oficial masurile extrem de importante care au fost luate de catre el in plin razboi intre Rusia si Ucraina, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea si din informarea de mai jos, a avut loc o intalnire cu multipli ambasadori ai tarilor NATO sau UE pentru a se discuta situatia actuala din jurul Marii Negre.

Ministrul Apararii explica de ce au fost purtate aceste discutii cu reprezentanti din Danemarca, Estonia, Finlanda, Norvegia, Suedia si Lituania, multiple subiecte importante fiind atinse, inclusiv aderarea suedezilor si finlandezilor la NATO, sau impactul pe care il are razboiul asupra tarilor, insa si sustinerea Ucrainei.

“În actualul context de securitate, este nevoie de o atenție sporită pentru regiunea Mării Negre. Este una dintre concluziile care s-au desprins în cadrul întâlnirii de lucru pe care am avut-o cu ambasadorii din Danemarca, Uffe A. Balslev, Estonia, Ingrid Kressel, Finlanda, Marjut Akola, Norvegia, Siri Barry, și Suedia, Therese Hyden, și cu însărcinatul cu afaceri al Lituaniei.

Țările din flancul nordic și Țările Baltice ocupă un loc special în arhitectura de securitate euro-atlantică, iar România va rămâne profund angajată în dezvoltarea relațiilor de cooperare cu acestea. În ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei la NATO, România este un suporter necondiționat al autodeterminării și libertății fiecărui stat de a lua propriile decizii – principii fundamentale ale politicii porților deschise promovate de NATO.

Aderarea Finlandei și Suediei, alături de întărirea posturii de apărare și descurajare în Țările Balice și Polonia, vor contribui la consolidarea întregului flanc estic al NATO. De asemenea, este în continuare important sprijinul internațional pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă. Totodată, trebuie susținută şi consolidată apărărea şi reziliența partenerilor din vecinătatea estică, precum Republica Moldova.

De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la pregătirea agendei Summitului NATO de la Vilnius, care va avea loc în luna iulie a acestui an, atât în domeniul posturii colective de descurajare și apărare, în cel al operaționalizării Conceptului Strategic al NATO, precum și continuarea sprijinului pentru statele vulnerabile din regiunea Mării Negre.

Având în vedere actualul context de securitate și perspectivele pentru perioada următoare, am pledat pentru o atenție sporită care trebuie să fie acordată regiunii Mării Negre. România sprjină o abordare integrată a posturii aliate pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, într-o manieră coerentă care să vizeze toate domeniile operaționale, concomitent cu aprofundarea cooperării și coordonării cu partenerii care împărtășesc valori comune.”