Ministrul Mediului: Anunt de ULTIMA ORA privind Noul Cod Silvic si Campania de Reciclare

Ministrul Mediului Anunt ULTIMA ORA Noul Cod Silvic Campania Reciclare

Ministrul Mediului a facut un foarte important anunt de ultima ora cu privire la adoptarea noului Cod Silvic in Romania, iar asta pentru ca vorbeste in mod oficial despre dezbaterile care au loc in vederea realizarii celei mai bune variante, care sa fie acceptata inclusiv de catre societatea civila in acest moment.

Ministrul Mediului vorbeste mai jos despre ceea ce se intampla in momentul de fata, insa deasemenea vorbeste inclusiv despre campania de informare a romanilor cu privire la reciclare, una care s-a derulat la nivel national, cu rezultate foarte bune, si care cel mai probabil va continua in viitor.

“Consultarea publică, indiferent că discutăm despre un act normativ de o importanță deosebită, așa cum e proiectul de Cod silvic, sau discutăm de orice act normativ de care se ocupă Ministerul Mediului, este esențială. De aceea mă bucur că a doua zi de dezbatere a proiectului Codului Silvic, dedicată societății civile, a fost una dinamică și foarte deschisă.

Feedback-ul pe care îl primesc din industrie, de la orice entitate afectată din sectorul silvic, de la ocoale, de la regie și de la ong-uri, este deopotrivă la fel de important. Orice idee, orice informație care vine pentru a face din acest proiect legislativ unul mai bun, este binevenită și, cu siguranță, o vom lua în calcul. Toată lumea știe că, atunci când vorbim despre pădure, nu vorbim doar despre metri cubi de masă lemnoasă recoltată.

Este un lucru pe care unii l-au aflat mai greu, însă astăzi, sunt din ce în ce mai multe persoane care înțeleg rolul pădurii în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, care înțeleg rolul pădurii în conservarea biodiversității, care înțeleg rolul social al fondului forestier din România. Pădurea rămâne arma principală pe care o avem la îndemână în ceea ce privește neutralitatea climatică.

Iar România, alături de celelalte state membre UE, și-a manifestat interesul de a atinge acest deziderat până în anul 2050. Am încheiat, astăzi, prima campanie națională de informare și conștientizare asupra colectării separate și reciclării pe care Ministerul Mediului a derulat-o în parteneriat cu AFM. ”Reciclăm în România” a pornit de la nevoia urgentă de a determina o schimbare pe întreg lanțul de gestionare a deșeurilor.

Iar unul dintre care mesajele care mi-ar plăcea să rămână în urma campaniei este că deșeurile trebuie să fie privite ca resurse. Campania a plecat de la premise pozitive. Știam că românii își doresc să colecteze separat, așa că ne-am propus o creștere a gradului de informare, dar și o schimbare a comportamentului de a face, efectiv, acțiunea de separare a deșeurilor în gospodărie.”