Ministrul Energiei: Extrem de IMPORTANT Anunt privind Gazele Naturale in Romania

Ministrul Energiei Extrem IMPORTANT Anunt Gazele Naturale Romania

Ministrul Energiei face un extrem de important anunt oficial cu privire la gazele naturale pe care Romania le stocheaza in momentul de fata pentru sezonul de iarna 2023, iar asta deoarece depozitele sunt umplute in proportie de 85%, ceea ce inseamna ca se apropie de cantiatatea necesara pentru a trece iar fara griji, cu gaze din surse proprii.

Ministrul Energiei spune ca acum avem stocata o cantitate de gaze mult mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce ne asigura independenta energetica pe partea de gaze, separat vodbind si despre licitatia pentru studiul de fezabilitate al proiectului de la Tarnita – Lapustesti, cu mai multe detalii oferite de catre el mai jos.

“Noi vești pentru Tarnița – Lăpuștești. S-a încheiat consultarea de piață, trecem la licitația pentru studiul de fezabilitate. Pentru anunțul lansat pe 1 august de SAPE SA pe, pentru etapa de cercetare de piață, pentru stabilirea valorii estimate, respectiv a prețului estimativ pentru fiecare fază de proiect solicitată, durata de realizare a celor două etape.

Documentele necesare, identificarea prestatorilor cu experiență, a existat interes internațional. Companii din Coreea de Sud, Spania și Germania și-au exprimat interesul. Astăzi vă pot spune că au fost depuse 13 oferte neangajante pentru realizarea proiectului Tarnița – Lăpuștești. Ele vor fi analizate de SAPE, urmând ca în septembrie să trecem la următoarele etape.

În septembrie, SAPE, Ministerul Energiei și Hidroelectrica vor elabora caietul de sarcini privind întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești. Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești reprezintă un proiect prioritar, atât pentru România și Ministerul Energiei, cât și pentru mine, personal, ca ministru. Pentru că vorbim despre un proiect de care România are nevoie. Și despre care vom mai vorbi, cu siguranță, în viitorul foarte apropiat.

Ne apropiem de 85% grad de umplere al depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producția și depozitele românești (100% independenți). Avem variante și pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia).

În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsați pacăliți de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunțăm la schema de compensare-plafonare la gaze și energie electrică. Pe legislația actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiți un preț corect la factură, iar companiile românești să fie cât mai competitive.”