Ministrul Energiei Anunta 5 Masuri Luate pentru Viitorul Energetic al Romaniei

Ministrul Energiei Anunta 5 Masuri Luate Viitorul Energetic Romaniei

Ministrul Energiei anunta in mod oficial 5 masuri foarte importante, luate pentru viitorul energetic al Romaniei, iar asta pentru ca Sebastian Burduja vorbeste despre ceea ce a pus in aplicare in ultima perioada pentru viitorul energetic al Romaniei.

Ministrul Energiei a repus in derulare unele proiecte care au fost blocate de foarte multa vreme, proiecte despre care ar trebui sa stie multi romani, iar asta pentru ca ele sunt extrem de importante pentru viitorul tarii noastre, asa cum stie multa lume.


1. Am pornit proiectul Tarnița-Lăpuștești. Suntem în procedura de achiziție publică a studiului de fezabilitate, pentru o valoare maximă de 3,5 milioane euro și o durată de până la 12 luni.

Estimez că va fi semnat contractul până la finalul anului, iar la anul pe vremea asta, pe baza unui studiu solid, adus la zi, să avem o procedură competitivă de selecție a unui partener privat.

La ce interes există la nivel internațional pentru această investiție, am convingerea că vom reuși să facem ceea ce România, din păcate, nu a reușit de peste 40 de ani.

2. Am publicat ghidul final pentru producție de energie regenerabilă (hidro, solar, eolian) pentru instituții publice. Buget total de 500 de milioane de euro, peste 500 de posibili beneficiari, inclusiv școli, grădinițe, spitale, instituții culturale. Pe 15.11 se lansează apelul. Așa cum am promis: accelerăm investițiile pentru o Românie plină de energie.

3. Am lansat consultarea de piata pentru investiții in energie geotermală, proiecte care vor fi susține prin Fondul pentru Modernizare. Investițiile sunt necesare pentru echilibrarea reţelei, creșterea eficienței energetice la nivelul României și reducerea dependenței de combustibilii clasici.

4. Am avut prima reuniune a Comandamentului de iarnă. Suntem mai pregătiți decât oricând, pe toate fronturile. În condițiile unei ierni normale, cu până la 2 episoade de viscol și ger pe lună (de până la o săptămână fiecare), vom trece iarna doar cu gaz românesc și fără nicio problemă majoră.

5. Am transmis Comisiei Europene prima versiune a noului Plan Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice, după un efort susținut. Au contribuit mai multe ministere și agenții, astfel am reușim să recuperăm întârzierile și să evităm o procedură de infringement.