Ministrul Educatiei: Mesajul pentru Elevi si Profesori privind Violenta din Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei Mesajul Elevi Profesori Violenta Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei transmite un nou mesaj foarte important pentru elevii si profesorii din toate scolile Romaniei, iar asta pentru ca vorbeste in continuare despre violenta din scoli, Ligia Deca oferindu-le parintilor sfaturi pentru a discuta cu copiii lor despre modalitatile prin care pot calma eventualele conflicte.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos nu doar despre problemele de violenta din scolile Romaniei, ci si despre toleranta, iar asta pentru ca Ligia Deca incearca sa ii ajute pe elevi sa inteleaga de ce este important sa fie toleranti si sa evite sa participe la acte de violenta in unitatile de invatamant din tara noastra.

“Atunci când sunt implicați în cazuri de violență, fie că sunt victime, autori sau martori, preșcolarii/elevii pot experimenta o mulțime de emoții (frică, tristețe, furie etc.) și gânduri greu de gestionat. În situații de stres emoțional pentru elevi, prezența și sprijinul unui adult (părinte sau profesor) sunt foarte importante. Vă transmitem câteva recomandări care vă vor ajuta să sprijiniți copiii/tinerii care trec prin momente de stres emoțional.

Vorbiți copilului pe un ton cald și calm. Arătați empatie, înțelegere și răbdare pentru situația în care se află copilul. Permiteți copilului să își trăiască emoțiile, spre exemplu, să plângă. Asigurați copilul că emoțiile puternice sunt normale în momente de stres și că sunteți alături de el până le depășește.  Exersați împreună cu copilul modalități simple de calmare.

Concentrarea pe respirație, număratul lent de la 10 la 1 pentru a se liniști, o scurtă plimbare în aer liber etc.  Ajutați copiii să identifice gândurile/temerile pe care le au în situații de stres emoțional și găsiți împreună mesaje pozitive, realiste pe care copiii să învețe să și le transmită atunci când se simt stresați. Nu uitați că sunteți un model pentru copiii și pentru elevii dumneavoastră.

Modul în care reacționați în situații stresante poate reprezenta un model pentru copii. Acordați atenție propriilor modalități de a gestiona stresul, fiți calmi și înțelegători cu propria persoană pentru a fi în măsură să acordați sprijin celorlalți. Discutați cu copiii sau elevii dumneavoastră despre rolul emoțiilor în viața noastră și despre cum putem gestiona situațiile în care simțim că emoțiile ne copleșesc.

Ziua Internațională a Toleranței. Din 1995, data de 16 noiembrie este ziua aleasă de UNESCO pentru a ne aminti tuturor de riscurile lipsei de toleranță, riscuri la adresa păcii. Acum o săptămână, la Conferința Generală UNESCO, într-o intervenție, am accentuat că, în contextul amplificării conflictelor și a violenței, educația are un rol important în a insufla cetățenilor valori precum promovarea păcii, înțelegere și cooperare în comunitățile din care ei fac și vor face parte.”