Eruptie Solară Masivă Observată de Sateliți in Sistemul Solar (VIDEO)

ESA Anunta Descoperire IMPRESIONANTA Observat Legatura Soarele

În data de 15 noiembrie, sateliții au observat o erupție solară spectaculoasă, cunoscută sub numele de ejecție de masă coronală (EMC), înregistrând o explozie strălucitoare de plasmă super-calda care a fost expulzată în spațiu.

Imagini captate de Solar Ultraviolet Imager de pe satelitul GOES-16 al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA au arătat soarele cu un traseu de material emis din apropierea regiunii polului nord.

EMC-urile provin din petele solare, care sunt zone întunecate pe suprafața soarelui unde liniile puternice de câmp magnetic se încurcă, se încrucișează și se reorganizează adesea, provocând o explozie bruscă de energie.

Această eliberare de energie poate ejecta plume gigantice de material solar ce pot călători prin spațiu cu viteze de milioane de mile pe oră. Eliberarea de energie cu viteză mare după EMC-ul de pe 15 noiembrie a cauzat variații de temperatură de-a lungul liniilor de câmp magnetic ale soarelui, au declarat oficialii Agenției Spațiale Europene (ESA).

“EMC-ul a fost atât de mare încât a deformat câmpul magnetic al soarelui, perturbând echilibrul delicat al forțelor din jurul stelei noastre și cauzând valul mare de masă către exterior”, a spus ESA Operations într-o postare ce a împărtășit o vedere asupra erupției solare capturată de nava spațială Solar and Heliospheric Observatory (SOHO).

Satelitul SOHO, un efort comun al ESA și NASA, monitorizează efectele vremii spațiale asupra planetei noastre și ajută cercetătorii să prevadă furtunile solare potențial periculoase. Din fericire, această recentă erupție solară nu a fost îndreptată către Pământ; altfel, ar fi putut afecta sistemele de comunicații de pe întreaga planetă, a spus ESA Operations.

În general, EMC-urile arată ca un inel de fum gigantic sau un halou. Cu toate acestea, SOHO a capturat un videoclip impresionant al EMC-ului care arată un plume strălucitor bulbos, urmat de un val de masă prin centrul său, asemănându-se cu filamentul unui bec.

Observatorul Solar Dynamics al NASA (SDO), care studiază atmosfera solară pentru a înțelege mai bine influența soarelui asupra Pământului și spațiului apropiat de Pământ, a observat, de asemenea, EMC-ul masiv. ESA a împărtășit o înregistrare time-lapse realizată de satelit, captând o vedere asupra exploziei solare de pe 15 noiembrie și cantitatea masivă de energie eliberată de pe suprafața soarelui.

“Energia se crapă ca un bici pe măsură ce urmează arce complexe de câmp magnetic de multe ori dimensiunea Pământului chiar deasupra suprafeței”, a spus ESA Operations într-o postare.