Andrei Baciu ii Atentioneaza pe Romani privind Consumul Necontrolat de Antibiotice

Andrei Baciu Atentioneaza Romani Consumul Necontrolat Antibiotice

Andrei Baciu, actualul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a hotarat sa emita o atentionare foarte serioasa pentru milioane de romani din intreaga tara, aducandu-le in atentie faptul ca nu ar trebui sa consume necontrolat antibiotice, deoarece isi pot pune viata in pericol, din pacate.

Andrei Baciu ofera mai jos informatii detaliate cu privire la felul in care ar trebui sa priveasca romanii problema consumului de antibiotice, iar asta deoarece el trebuie sa fie facut doar sub supravegherea unui medic, iar asta deoarece este important ca oamenii sa nu abuzeze de aceste medicamente puternice.

“Îți mai amintești de câte ori ai luat antibiotic în ultimul an? Ai respectat de fiecare dată, cu strictețe, doza și durata indicată de medic? Sau din momentul în care te-ai simțit mai bine ai lăsat garda jos și nu ai mai fost atent la acest detaliu ? Detaliu care ne poate costa sănătatea, iar zilele astea, de Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, e important să tragem acest semnal de alarmă.

Anul trecut, peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut rețetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic în anul 2022. Asta înseamnă că 1 din 4 asigurați au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic pentru care CNAS a decontat peste 208 milioane de euro (peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate și gratuite).

Suplimentar, mai există și cele prescrise și administrate în spitale, dar și antibioticele pe rețetă simplă. Asta înseamnă că dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, ți se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenție, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS. Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate.

Prin urmare, consumul de antibiotice este de fapt mult mai mare. Problema rezistenței la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât și local, în România. Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce privește rezistența antimicrobiană.

Antibioticele salvează vieți, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”