Ministrul Sanatatii: Epidemia de Rujeola si Anunturile de ULTIMA ORA pentru TOTI Romanii!

Ministrul Sanatatii Epidemia de Rujeola si Anunturile de ULTIMA ORA pentru TOTI Romanii!

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi de ultima ora pentru toti romanii din tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor epidemia de rujeola, Alexandru Rafila incercand sa-i ajute pe romani sa inteleaga cat de deserioasa este situatia in momentul de fata, mai ales ca problema nu e una care trebuie ignorata.

Ministrul Sanatatii ofera mai jos o serie de informatii extrem de utile pe care romanii ar trebui sa le stie cu privire la modul in care epidemia de rujeola afecteaza diverse regiuni ale tarii, dar si ce trebuie sa fie facut de catre romani pentru ca numarul infectarilor sa scada simtitor in perioada urmatoare.

“Motivele au fost generate de acumularea unui număr de aproape 2.000 de cazuri, care evoluează în 29 de judeţe din România. Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.

În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică.

Rujeola, într-adevăr, este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare. Mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară.

Completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri. Important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme.

Incât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă. Acest trend descrescător este de vreo zece ani, el a început chiar prin 2009, după eșecul campaniei de vaccinare HPV, ulterior a fost amplificat de pandemie și oamenii sunt încă reticenți.”