Ministrul Educatiei: Explicatii de ULTIMA ORA pentru MILIOANE de Elevi si Parinti

Ministrul Educatiei Explicatii ULTIMA ORA MILIOANE Elevi Parinti

Ministrul Educatiei aduce in atentia a milioane de elevi si profesori din toata tara o serie de explicatii extrem de importante cu privire la felul in care au o fost analizate rezultatele testelor PISA 2022, Ligia Deca oferind informatii suplimentare legate de ceea ce ar trebui sa aiba in vedere romanii in legatura cu ele.

Ministrul Educatiei a publicat raportul de mai jos si in urma multor plangeri venite de la parintii din toata Romania cu privire la felul in care evolueaza sistemul de invatamant mai ales ca rezultatele obtinute de catre elevi in cadrul acestor teste sunt unele dintre cele mai proaste din ultimii ani de zile.

“Ministerul Educaţiei, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Co-operation and Development-OECD) și Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au organizat dezbaterea „Rezultatele PISA 2022 în contextul reformei naționale în domeniul educației”, în cadrul căreia au fost detaliate și analizate rezultatele Raportului Național PISA 2022.

Evenimentul a fost organizat în marja celei de-a cincea ediții a „Global Forum on the Future of Education and Skills 2030”, desfășurată la București, în perioada 6 – 8 decembrie 2023. Au fost prezenți ministrul Educației, Ligia Deca, directorul OECD Education and Skills, Andreas Schleicher, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie și coordonatorul național PISA 2022, Gabriela Noveanu, alături de reprezentanți ai mediului universitar și preuniversitar și ai societății civile.

Raportul a fost realizat de echipa Unității de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, coordonată de Gabriela Noveanu și cu suport tehnic din partea OCDE prin programul „Lead Analyst”. Documentul oferă informații privind participarea României la PISA 2022, cadrul de competență pentru domeniile matematică, lectură și științe, tendințe cu privire la performanțele elevilor români.

Echitatea sistemului, starea de bine, precum și o analiză a asocierii resurselor investite în educație și a climatului școlar cu performanța elevilor la matematică. Câteva dintre concluziile raportului: Spre deosebire de alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanțele elevilor, ceea ce demonstrează că țara noastră a reușit să reducă impactul pandemiei. Scorurile medii obținute de elevii din România în 2022 au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură și științe.

În România, 51% dintre elevi au atins cel puțin nivelul 2 de competență la matematică. Aproximativ 58% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la lectură și aproximativ 56% au atins cel puțin nivelul 2 la științe. 7% dintre elevii dezavantajați socioeconomic din România au reușit să obțină rezultate la matematică corespunzătoare nivelurilor de competență superioare (media OCDE: 10%).”