Ministrul Educatiei: Masurile pentru Scoli si Elevi dupa Ingrijoratoarele Rezultate din 2023

Ministrul Educatiei Masurile Scoli Elevi Ingrijoratoarele Rezultate 2023

Ministrul Educatiei reactioneaza dupa situatia ingrijoratoare din 2023, iar asta pentru ca Ligia Deca ofera primele informatii oficiale cu privire la ceea ce se intampla din punct de vedere al masurilor pentru scoli, in urma publicarii rezultatelor obtinute la testele PISA, ele fiind extrem de proaste, din pacate.

Ministrul Educatiei a vorbit in cadrul unei conferinte despre ceea ce se intampla in Romania din punct de vedere al masurilor dupa rezultatele PISA, parintii foarte multor elevi fiind extrem de suparati din cauza a ceea ce s-a intampla, iar autoritatile par sa se miste in sensul rezolvarii problemelor existente.

“Pot să încerc să arăt câteva dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm pe baza a ceea ce am văzut, dar și pe baza rezultatelor anterioare ale PISA. Nu este prima dată când vedem un nivel similar de performanță și nu este o noutate faptul că unii dintre factorii asociativi trebuie să fie abordați pentru a crește performanța școlară și echitatea, aș putea adăuga.

Echitatea rezultatelor. Primul lucru pe care l-am abordat prin noua lege a învățământului preuniversitar este încercarea de a depăși dezavantajul socio-economic. Am conceput un sistem de finanțare care adaugă finanțare per elev pentru așa-numitele investiții prioritare în domeniile educaționale. Acesta este un lucru pe care îl vom operaționaliza și vom defini ce înseamnă acest lucru, pentru că poți avea.

Si cred că în graficul pe care l-a arătat Gabriela, vedem copii care au performanțe slabe și au performanțe scăzute la PISA, dar care locuiesc în orașe, fiind în același timp dezavantajați socio-economic. În București știm că există școli în anumite zone, cum ar fi Ferentari, care au nevoie de mai mult sprijin. Acestea au nevoie de un sprijin mai bine direcționat, au nevoie de sprijin social și educațional.

Si dorim să adăugăm la finanțarea pe care școlile o primesc în mod normal pentru acele zone considerate a fi prioritare pentru investiții. Legea prevede, de asemenea, o finanțare suplimentară pentru școlile din zonele rurale sau pentru școlile care includ copii cu nevoi speciale, deoarece acestea necesită un sprijin suplimentar. În ceea ce privește elevii în sine, am crescut foarte mult numărul de burse.

Conform noilor criterii, avem 750.000 de burse sociale, ceea ce înseamnă că încercăm să compensăm ceea ce nu este vina copiilor, și anume situația socio-economică a familiilor lor. Am revizuit, de asemenea, modul în care distribuim alte tipuri de burse pentru a ne asigura că încurajăm elevii cu cele mai bune performanțe.”