Ministrul Sanatatii: Anunturi de ULTIMA ORA privind Deciziile Medicilor din Romania

Ministrul Sanatatii Anunturi ULTIMA ORA Deciziile Medicilor Romania

Ministrul Sanatatii a transmis o serie de anunturi foarte importante, de ultima ora, cu privire la deciziile luate in ultima perioada, inclusiv de catre medici, iar asta pentru ca, in primul rand vorbeste despre redistribuirea a 197 de locuri si posturi ramase neocupate in sesiunea de rezidentiat din noiembrie 2023 in tara.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea inclusiv despre anunturile unor medici cu privire la posibilitatea de a cere bani pentru serviciile pe care le presteaza pentru romani, ceva ce desigur ca nu ar trebui sa se intample, dar ceva cu care ameninta unii dintre medicii din toata Romania la ora actuala.

“Ministerul Sănătății asigură redistribuirea celor 197 de locuri și posturi rămase neocupate în sesiunea de rezidențiat din noiembrie 2023. Pentru a asigura alegerea posturilor rămase neocupate la concursul de rezidențiat din noiembrie 2023, Ministerul Sănătății organizează redistribuirea acestora, conform prevederilor legale, pentru candidații care au obținut punctaj de promovare în sesiunea din mai 2023.

Este vorba în special de posturi din specialități deficitare (medicină de familie, medicină de urgență, chirurgie generală), care pot fi ocupate în ordinea descrescătoare a punctajului, de către candidații care au obținut punctajul minim de promovare în sesiunea suplimentară de rezidențiat din luna mai, în domeniul Medicină. Solicitanții pot depune direct sau prin poștă cererile, în intervalul 15-29 decembrie, iar redistribuirea se va desfășura în data de 30 ianuarie 2024.

Nu ştiu dacă este corectă această abordare. Întreaga activitate medicală, de acordare a asistenţei medicale este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sanătate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Sunt structuri care sunt independente din punct de vedere financiar de Ministerul Sănătăţii, dar, mod evident, Casa Naţională cred că are în vedere soluţii pentru completarea plăţii din luna noiembrie.

Care a acoperit serviciile medicale pentru medicina primară, doar parţial. Ăsta este motivul pentru care medicii de familie au pus astfel problema. Nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie. Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru.

Veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie, dar, repet, trebuie aici ca această soluţie să fie discutată de reprezentanţii medicilor de familie sau altor prestatori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul, respectiv reprezentanţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate.”