Marcel Bolos Confirma Schimbarile Facute de Ministerul Finantelor pentru Sistemul E-Factura

Marcel Bolos Confirma Schimbarile Facute de Ministerul Finantelor pentru Sistemul E-Factura

Marcel Bolos confirma in mod oficial o serie de schimbari importante facute de catre ministerul Finantelor pentru sistemul E-Factura, iar asta in conditiile in care milioane de facturi au fost deja incarcate in sistem, iar oamenii au cerut imbunatatiri care sa faca utilizarea sa mult mai usoara in viitor.

Marcel Bolos explica mai jos ca 10 milioane de facturi au fost incarcate, ca nu se mai inregistreaza duplicate si ca se va implementa autofacturarea, obiectivul ministrului PNL fiind ca oamenii din cadrul ANAF sa si fie atenti la ceea ce se intampla cu acest sistem, unul extrem de important pentru viitorul economic al Romaniei.

“A devenit deja o rutină ca în fiecare dimineață să verific raportările pe e-factura, cu accent pe monitorizarea evenimentelor care au loc în aplicații. Nu mă interesează doar să văd dacă sistemul este funcțional și că se înregistrează facturi. Ci că oamenii din ANAF/CNIF sunt lângă contribuabili, cu o abordare constructivă, și că fac din e-Factura o soluție robustă și adaptabilă la nevoile mediului de afaceri.

I-am rugat să fie cât se poate de flexibili și receptivi la feedback și să colaboreze de aproape cu reprezentanții companiilor care oferă servicii de contabilitate pentru a armoniza soluțiile tehnice. Iar dacă sunt identificate aspecte care necesită îmbunătățiri, să se preocupe de ele și să sprijine creșterea eficienței operaționale a e-Factura.

Cele mai importante noutăți sunt: Sistemul nu mai acceptă introducerea facturilor duplicat. Lucrăm acum la posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturare). Deși puțini credeau că vom fi printre primele țări din UE care reușesc să implementeze acest sistem, iată că se întâmplă. Nu mă așteptam să nu întâmpinăm și provocări, dar cifrele vorbesc de la sine: 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐣𝐚 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬, 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟒𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.

Este un semnal pozitiv, fiind una dintre cele mai importante măsuri luate în ultimii ani pentru combaterea evaziunii fiscale. Asta în contextul în care avem 9 miliarde de euro pierderi de TVA din banii românilor, din care 40% din achiziții comunitare.