Ministrul Sanatatii: Anunt de ULTIMA ORA privind Eliberarea Antibioticelor fara Reteta, Vaccinurile Anti-COVID

Ministrul Sanatatii aduce in imediata atentie a milioane de romani un anunt foarte important cu privire la eliberarea antibioticelor fara reteta, dar si vaccinurile anti-COVID.

Ministrul Sanatatii eliberare antibiotice fara reteta vaccinuri anti-covid pfizer

Ministrul Sanatatii a facut un nou anunt de ultima ora in legatura cu eliberarea antibioticelor fara reteta in Romania, iar asta pentru ca Alexandru Rafila transmite mai jos cateva clarificari privind prescrierea si ridicarea acestora din farmaciile din Romania, dupa numeroasele informatii contradictorii aparute in ultimele ore.

Ministrul Sanatatii incearca sa clarifice lucrurile pentru romanii din intreaga tara in momentul de fata, insa separat de asta, vorbeste inclusiv despre procesul deschis de catre Pfizer impotriva Romaniei din cauza comenzilor pentru vaccinuri anti-COVID, pe care tara noastra nu mai vrea sa le cumpere.

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări: Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular.

Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie; Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.

 Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

Va fi un proces legat de un litigiu de natură economică. Am mai făcut-o Pfizer, a făcut același lucru cu Ungaria, am făcut același lucru și cu Polonia, țări care nu au acceptat să semnaleze amendamentele propuse de Pfizer, pentru că, cel puțin în cazul României, nu există bază legală pentru astfel de amendamente. Noi ar trebuit să cumpărăm din contractul care a devenit operațional încă din 2021.

Când au solicitat pentru 2022 și 2023 nu mai puțin de aproape 39 de milioane de doze de vaccin. Au mai rămas 28, pentru că am reușit să vindem din ele 7,5 milioane și 3 milioane au fost achiziționate cu mai mult de un an în urmă, deci 28 de milioane de doze în valoare de peste 550 de milioane de euro. Am informat Guvernul. Urmează să luăm o decizie rapidă pentru contactarea unei case de avocatură care să reprezinte România în instanță.”