Ministrul Educatiei: Anunturile de INTERES pentru Sistemul de Invatamant, Masurile Pregatite in Romania

Ministrul Educatiei Anunturile INTERES Sistemul Invatamant Masurile Pregatite Romania

Ministrul Educatiei aduce in atentia a milioane de romani actiunile recente, iar asta pentru ca unele dintre ele vor aduce masuri importante, de interes pentru sistemul de invatamant din Romania, Ligia Deca vorbind initial despre discutiile ASEM, care vizeaza digitalizarea in educatie, invatarea pe tot parcursul vietii si invatamantul dual.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre cooperarea cu Elvetia in domeniul invatamantului, extrem de importanta de-a lungul anilor pentru tara noatra, dar in final si despre codul de etica si deontologie profesionala pentru universitati, care vine dupa o asteptare de peste 10 ani de zile in Romania.

“Dezbaterile din cadrul reuniunii ASEM au continuat cu trei subiecte de interes pentru România: digitalizarea în educație, învățarea pe tot parcursul vieții și învățământul dual. Rezultatele acestor discuții au fost transpuse în Concluziile Președintelui (Chair’s Conclusions) din cadrul reuniunii ministeriale pregătite de Malta, țara care a găzduit acest eveniment. Mă bucur să anunț că România va găzdui, în 2025, Summitul experților naționali din cadrul statelor ASEM – Senior Officials Meeting (SOM1).

Aceste demersuri consolidează poziția activă a României în cadrul cooperării internaționale în domeniul educației. Elveția a fost unul dintre cei mai importanți parteneri în domeniul educației din ultimii ani, cu precădere în ceea ce privește învățământul dual. Am avut plăcerea de a mă întâlni cu Excelența Sa Ambasadorul Jacques Ducrest, cu care am discutat despre noile măsuri legislative din România.

Precum și despre desfășurarea învățământului profesional și tehnic exclusiv în sistem dual începând cu anul 2029-2030 și desfășurarea unui parcurs complet de învățare pentru învățământul profesional dual, de la cel secundar superior și până la cel superior. Prioritățile în domeniul învățământului dual sunt susținute inclusiv prin PNRR.

Unde alocarea financiară dedicată dezvoltării celor 29 de campusuri de învățământ dual a crescut de la 338 la 588 de milioane de euro. Totodată, statul român beneficiază de 10 milioane CHF pentru dezvoltarea învățământului dual, cu accent pe nivelul 5 de calificare, din partea statului elvețian, până în 2029. Activitățile pentru care primim finanțare vizează revizuirea și pilotarea calificărilor profesionale pentru învățământul dual, precum și analiza de sistem.

În curând, colegii din Elveția vor organiza o vizită de studiu pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine sistemul VET elvețian și actorii implicați. Mă bucur și îi mulțumesc pentru deschidere și pentru sprijinul acordat E.S. Jacques Ducrest. Ministerul Educației a lansat astăzi, în consultare publică, propunerea de proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară. Suntem la o distanță de 13 ani de la momentul în care un astfel de cod ar fi trebuit adoptat.”