Ministrul Apărării: 2 Anunțuri de ULTIM MOMENT Privind România, UE și NATO

Ministrul Apărării 2 Anunțuri ULTIM MOMENT România UE NATO

Ministrul Apărării a publicat 2 anunțuri de ultim moment cu privire la România, NATO și UE; iar asta deoarece Angel Tîlvăr a decis să participe în cursul zilelor trecute la întâlniri la Bruxelles cu omologi europeni, în care a fost discutată situația de securitate din Europa, dar si situația României în contextul războiului.

Ministrul Apărării vorbește mai jos deasemenea și despre un bilanț pe care l-au făcut Forțele Navale și Aeriene Române și l-au prezentat în fața reprezentanților Guvernului României, fiind discutate inclusiv acțiunile care au fost întreprinse în ultima perioada ca parte a monitorizării războiului din Ucraina.

“Am participat, astăzi, la ședințele de bilanț pe 2023 ale Forțelor Navale Române și Forțelor Aeriene Române. Forțele Navale sunt pregătite și capabile să își îndeplinească misiunile specifice, iar abordarea și modul de adaptare la situația actuală de securitate din regiunea Mării Negre sunt cele mai potrivite. Din punct de vedere internațional, flancul estic al #NATO a căpătat o relevanță deosebită, iar importanța Forțelor Navale Române este într-o permanentă creștere pentru securitatea acestei zone.

De asemenea, în anul 2023, Statul Major al Forţelor Aeriene și-a îndeplinit obiectivul general și obiectivele specifice stabilite și are capacitatea de a conduce acțiunile de apărare și asigurare a integrității spaţiului aerian al Romaniei. Am evidențiat, astăzi, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, la Bruxelles, angajamentul ferm al României în susținerea Ucrainei atât timp cât va fi necesar.

Totodată, m-am bucurat să văd că Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești și inițiativa de contracarare a minelor din Marea Neagră își găsesc locul în arhitectura de securitate europeană și a NATO. În același timp, vom continua să fim parte din EUMAM, un format de sprijin pentru Ucraina și care și-a dovedit eficacitatea.

În cadrul reuniunii, am pledat pentru dezvoltarea Bazei industriale tehnologice și de apărare europene într-o manieră echilibrată geographic și am subliniat importanța dezvoltării unor noi linii de producție în Europa de Est. În ceea ce privește achizițiile în comun la nivelul UE, de la industria europeană de apărare, putem susține că este un proiect împărtășit de către statele europene.

Opțiunea de a achiziționa echipament și din afara spațiului european, în funcție de cerințele operaționale, nu trebuie însă exclusă. Obiectivul nostru principal rămâne indiscutabil dezvoltarea industriei de profil din România. Din acest punct de vedere, MApN va rămâne în continuare, în calitate de beneficiar, în relație strânsă cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.”