Inteligența Artificială Poate prezice Eficiența Antidepresivelor în Depresia Majoră

Inteligența Artificială Poate prezice Eficiența Antidepresivelor în Depresia MajorăO descoperire revoluționară în domeniul medicinei psihiatrice oferă speranță pacienților cu tulburare depresivă majoră. Cercetătorii de la Amsterdam UMC și Radboudumc au dezvoltat o metodologie care permite, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), să se prezică în doar o săptămână eficacitatea unui antidepresiv. Prin combinarea informațiilor clinice ale pacientului cu imagini prin rezonanță magnetică (IRM), echipa a reușit să determine cu până la 8 săptămâni mai devreme dacă medicamentul va avea efect sau nu.

Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că, în mod tradițional, este necesar un interval de 6 până la 8 săptămâni pentru a evalua eficacitatea unui antidepresiv. “Acest lucru este esențial pentru pacienți“, subliniază Profesorul Liesbeth Reneman, profesor de neuroradiologie la Amsterdam UMC.

Studiul recent se concentreaza pe sertralina, unul dintre antidepresivele frecvent prescrise atât în Statele Unite, cât și în Europa. Analizând datele clinice și imagistice IRM de la 229 de pacienți cu depresie majoră, înainte și după o săptămână de tratament cu sertralină sau placebo, cercetătorii au dezvoltat și aplicat un algoritm capabil să prezică răspunsul la tratament.

Rezultatele au arătat că doar o treime din pacienți răspund pozitiv la medicament, în timp ce la două treimi, sertralina nu produce efectul scontat. “Cu această metodologie, putem preveni prescrierea inutilă a sertralinei în două treimi din cazuri, îmbunătățind astfel calitatea îngrijirii oferite pacienților“, explică Reneman.

Algoritmul a identificat fluxul sanguin în cortexul cingulat anterior, o regiune cerebrală implicată în reglarea emoțiilor, ca fiind predictiv pentru eficacitatea sertralinei. Mai mult, severitatea simptomelor la o săptămână după începerea tratamentului s-a dovedit a fi, de asemenea, un indicator predictiv relevant.

Această metodă promite să revoluționeze abordarea tratamentului cu sertralină, oferind posibilitatea de a personaliza terapia pentru fiecare pacient în parte. În prezent, nu există un instrument de predicție exactă, iar pacienții trebuie să aștepte luni de zile pentru a afla dacă tratamentul ales este eficace.

Pe lângă reducerea perioadei de incertitudine pentru pacienți, această descoperire are potențialul de a economisi costuri semnificative pentru societate, permițând pacienților să se reintegreze mai repede în comunitate.

Cu toate acestea, într-o treime din cazurile de depresie majoră, simptomele nu se ameliorează nici după mai multe etape de tratament. Urgența dezvoltării unei soluții care să permită determinarea rapidă a eficacității antidepresivelor este evidentă. Cercetătorii sunt acum în proces de perfecționare a algoritmului, adăugând noi seturi de date pentru a îmbunătăți acuratețea predicțiilor.