Ministrul Muncii Anunta Inceperea Platilor pentru un Ajutor de Stat foarte Important

Ministrul Muncii Anunta Inceperea Platilor Ajutor Stat Important

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, a anunțat astăzi începerea distribuirii prestațiilor pentru beneficiarii programului Venitul Minim de Incluziune (VMI), un nou mecanism de sprijin financiar destinat să înlocuiască venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.

Această inițiativă, lansată la începutul acestui an, pe 1 ianuarie 2024, își propune să ofere un ajutor concret familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, a declarat: „Venitul Minim de Incluziune reprezintă un pilon central în strategia noastră de combatere a sărăciei și de promovare a incluziunii sociale. Prin acest program, ne dorim să asigurăm că persoanele și familiile vulnerabile pot depăși mai ușor provocările financiare, având totodată acces la educație și la piața muncii.”

Pentru luna în curs, ministerul a pregătit plăți însumând 132.918.895 de lei, care vor ajunge la 209.856 de beneficiari înregistrați. Procesul de plată este structurat în două etape: pe 20 februarie vor fi alimentate conturile celor care au optat pentru încasarea VMI pe card, iar în ultima decadă a lunii februarie, între 22 și ultima zi a lunii, plățile vor fi efectuate prin mandat poștal, în conformitate cu convenția încheiată cu Poșta Română.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că VMI nu numai că oferă un sprijin financiar, dar promovează și integrarea socială prin încurajarea accesului la educație și la muncă. Copiii din familiile beneficiare care sunt înscriși la școală vor beneficia automat de o bursă socială, iar adulții apti de muncă vor fi incluși în programe de mediere și formare profesională pentru a-și mări șansele de angajare.

Această măsură vine să întărească angajamentul guvernului de a oferi un răspuns concret și eficient nevoilor cetățenilor săi, contribuind astfel la reducerea sărăciei și la promovarea unei societăți mai echitabile și incluzive.