Ministrul Economiei: Masurile Oficiale de ULTIMA ORA Luate de Stefan-Radu Oprea pentru Romania

Ministrul Economiei a anuntat o serie de masuri oficiale care au fost luate pentru Romania, iata ce spune Stefan-Radu Oprea cu privire la ele.

Ministrul Economiei Masurile Oficiale ULTIMA ORA Luate Stefan-Radu Oprea Romania

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a întreprins pași importanți spre transformarea verde a industriei siderurgice, într-o întâlnire crucială cu liderii acestui sector, desfășurată luni, 18 martie.

Ministrul Economiei spune ca, dialogul strategic a avut loc la sediul central al Ministerului Economiei, concentrându-se pe identificarea și analiza soluțiilor pentru depășirea provocărilor economice actuale, care pun presiune pe industria siderurgică. Accentul a fost pus pe dezvoltarea și implementarea unor instrumente financiare și fonduri destinare investițiilor în tehnologii sustenabile.

“România se confruntă cu o dependență majoră de importul de fier-beton, cifrele ajungând la aproape 80%. Este esențial să direcționăm industria siderurgică spre producția de materiale ecologice, profitând de oportunitățile generate de tranziția climatică,” a subliniat Ministrul Oprea. În acest sens, se pregătesc discuții cu Margrethe Vestager, Comisarul european pentru concurență, pentru a explora noi avenide de sprijin și colaborare în domeniul siderurgiei.

Ministrul Economiei, in lumina acestor discuții, a fost pusă în evidență și oportunitatea participării industriei metalurgice la schema de ajutor de stat pentru sectorul prelucrător, un proiect ce va fi în curând supus transparenței decizionale. Reprezentanții companiilor au exprimat preocuparea că finanțarea în acest sector este adesea limitată din cauza reglementărilor europene stricte.

Un punct cheie al întâlnirii a fost solicitarea de sprijin din partea MEAT pentru prelungirea măsurilor de protecție ce expiră la sfârșitul lunii iunie 2024, o măsură crucială pentru stabilitatea industriei.

O altă temă abordată a fost sprijinul pentru companiile mari consumatoare de energie, în special în ceea ce privește schema de ajutor de stat pentru scutirea parțială de la plata certificatelor verzi, care se încheie anul acesta, deși schema propriu-zisă va continua până în 2030. Reprezentanții industriei au subliniat necesitatea unui dialog constructiv cu Ministerul Energiei pentru a asigura continuitatea acestui sprijin vital.

La întâlnire au fost prezente nume grele din industrie, inclusiv Liberty Galați, TenarisSilcotub, Artrom Steel Tubes, Erdemir România, Donalam AFV Beltrame, UniTub și UniRomSider, toți angajați într-un dialog constructiv pentru viitorul sustenabil al siderurgiei românești. Această reuniune marchează un pas important spre adaptarea la imperativul ecologic global, cu un impact semnificativ prevăzut pentru economia națională și mediu.