Avertisment Oficial de ULTIM MOMENT al ECDC pentru Intreaga Europa

ECDC a emis un avertisment oficial de ultim moment pentru intreaga Europa, ce transmite institutia si ce trebuie sa stie toti europenii acum.

Avertisment Oficial ULTIM MOMENT ECDC Intreaga Europa

ECDC are raportate 12 cazuri de meningită meningococică în trei țări: Franța (4 cazuri), Regatul Unit (3 cazuri) și Statele Unite (5 cazuri). Aproape toate aceste cazuri au fost legate de pelerinajul la Umrah al unor persoane care se aflau în Regatul Arabiei Saudite (KSA). Majoritatea cazurilor aparțin serogrupului W de meningococ și nu au avut antecedente de vaccinare împotriva meningococului.

ECDC sustine ca secvențele întregi de genom au relevat un cluster multi-țară, incluzând secvențe din 2024 raportate de Franța (3), Regatul Unit (4) și Statele Unite (1). Aceste secvențe, împreună cu izolate istorice din Germania (2015) și Federația Rusă (2019 și 2020), indică o legătură epidemiologică strânsă, sugerând o sursă comună de infecție.

ECDC aduce in atentie faptul ca Infecția meningococică (IMD) este o infecție bacteriană acută severă, cu o rată ridicată de mortalitate, prezentându-se cu meningită și/sau sepsis, adesea cu progresie rapidă. Aceasta necesită suport medical și tratament prompt cu antibiotice. Cea mai mare incidență apare la copiii mici, adolescenți și adulți tineri.

ECDC detaliaza ca, 1.149 de cazuri de IMD au fost raportate în țările UE/SEE în 2022. Dintre cazurile cu informații disponibile despre serotip, serogrupul B a fost cel mai frecvent (62%), în timp ce serogrupul W a reprezentat 10% din cazuri. Între 2018 și 2022, au fost înregistrate 1.096 de cazuri de infecții cu serogrupul W. Meningococul serogrupului W este asociat cu o severitate mai mare a bolii și o rată de mortalitate crescută.

ECDC evaluează riscul de IMD pentru publicul larg din UE ca fiind foarte scăzut datorită probabilității mici de expunere și infectare. Pentru pelerinii care vizitează zonele Hajj și Umrah din KSA și sunt vaccinați cu vaccinul meningococic tetravalent, probabilitatea de infectare este scăzută datorită imunității induse de vaccin. Totuși, pentru pelerinii nevaccinați, probabilitatea de infectare este moderată.

ECDC recomandă autorităților de sănătate publică din UE/SEE următoarele măsuri:

  • Asigurați-vă că pelerinii eligibili pentru vaccinare care călătoresc în zonele Hajj și Umrah din KSA sunt sfătuiți să primească vaccinul meningococic cvadrivalent (ACWY) cu cel puțin 10 zile înainte de plecare.
  • Creșterea gradului de conștientizare în rândul medicilor privind suspiciunea timpurie de meningită la călătorii care se întorc, inclusiv istoricul de călătorie în evaluarea cazurilor de IMD, mai ales dacă au existat călătorii în KSA în scopuri religioase.
  • Gestionarea corespunzătoare a cazurilor nou detectate. Suspiciunea și tratamentul precoce, izolarea cazurilor de meningită, identificarea contactelor apropiate, furnizarea de chimioprofilaxie și monitorizarea acestora pentru simptome clinice timp de cel puțin 10 zile de la ultima expunere posibilă sunt esențiale.
  • Continuarea supravegherii, inclusiv supravegherea moleculară, precum și testarea sensibilității la antibiotice a tuturor cazurilor de IMD pentru a informa măsurile de prevenire și control.

Cazurile de IMD, în special cele legate de călătorii în zonele Hajj și Umrah, ar trebui raportate prompt către platforma EpiPulse pentru o evaluare mai bună a riscurilor și furnizarea de recomandări actualizate.

Izolatele de meningococ ar trebui să fie genotipizate prin secvențierea întregului genom și raportate la pubmlst.org sau la baza de date European Meningococcal Epidemiology in Real Time (EMERT-II) pentru a permite identificarea și controlul rapid al clusterelor multinaționale. ECDC poate oferi suport pentru secvențiere la cerere.