Sebastian Burduja: Anuntul privind Importanta Romaniei in Industria Petrolului

Sebastian Burduja Anuntul Importanta Romaniei Industria Petrolului

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, intr-o recunoastere a importantei sectorului de petrol si gaze naturale din Romania, a transmis un mesaj de apreciere pentru profesionistii din acest domeniu. “Oamenilor de exceptie din domeniul petrolului si gazelor naturale, profesionisti dedicati meseriei lor, le multumesc pentru toata munca si devotamentul de care dau dovada si le doresc sa duca mai departe traditia nobilei lor profesii,” a spus Sebastian Burduja, subliniind importanta acestui sector pentru economia nationala.

Sebastian Burduja anunta ca exploatarea petrolului in Romania are radacini adanci. Prima mentiune privind extractia petrolului dateaza din 1440, in Moldova, la Lucacesti, langa Moinesti. Insa adevarata revolutie a avut loc in 1857, cand Teodor Mehedinteanu a construit prima distilerie de titei la Rafov, langa Ploiesti, marcand astfel inceputul exploatarii industriale a petrolului romanesc.

Datorita unui contract cu Primaria Bucuresti, aceasta rafinarie a obtinut dreptul exclusiv de a aproviziona iluminatul Capitalei, transformand Bucurestiul in primul oras din lume iluminat cu gaz lampant. Romania detine si alte premiere mondiale in acest sector. In 1857, am devenit prima tara cu o statistica privind productia de titei, inregistrand 1.977 barili (275 de tone) de petrol. Mai mult, suntem singura tara din lume care figureaza cu astfel de date inainte de 1859, anul in care Statele Unite au intrat in statistici.

In ceea ce priveste gazele naturale, istoria acestora este mai recenta. Primul depozit de gaz metan a fost descoperit in 1909, in zona Sarmasel, judetul Mures, iar prima conducta de transport a fost finalizata in 1914, conectand Sarmasel de Turda. In 1917, Turda a devenit primul oras din Europa iluminat cu gaz natural.

Astazi, sectorul petrolier si al gazelor contribuie cu aproximativ 8% la PIB-ul Romaniei si angajeaza direct in jur de 60.000 de persoane. Pe langa acestea, alte 150.000 de locuri de munca la nivel national sunt sustinute de activitatile din acest sector. Contributiile fiscale ale industriei hidrocarburilor la bugetul de stat ajung la zeci de miliarde de lei anual.

Desi hidrocarburile se confrunta la nivel global cu presiuni cauzate de schimbarile climatice si emisiile de gaze cu efect de sera, Burduja este optimist in ceea ce priveste viitorul acestora in Romania. “Sunt convins ca vor avea viata lunga, respectand toate conditionalitatile asumate si cu mare atentie pentru mediu,” a afirmat acesta.

In plus, oportunitatile oferite de zacamintele de gaze la mare adancime din Neptun Deep si Caragele nu pot fi neglijate. Burduja a subliniat ca aceste resurse reprezinta o sansa imensa pentru Romania, una care nu trebuie ratata.

“Avem o istorie extraordinara si sunt convins ca vom avea si un viitor pe masura! Depinde doar de noi,” a concluzionat el, transmitand urari tuturor celor implicati in acest domeniu esential pentru economia Romaniei.